Metropolis #1 Onderwijs, eerste samenwerking Trouble Man en Het Nationale Theater

Theatervierluik verspreidt over vier jaar met topcast, met rollen voor o.a. Stefan de Walle, Antoinette Jelgersma en Sadettin Kırmızıyüz

Maastricht 15 januari 2018 - De komende vier jaar slaat Sadettin Kırmızıyüz (Trouble Man) de handen ineen met Het Nationale Theater om het vierluik Metropolis op de planken te brengen. Inmiddels zijn de repetities begonnen. Het eerste deel (Metropolis #1 Onderwijs) van dit vierluik over de stad wordt gespeeld door een gemengde cast van 7 acteurs, namelijk Stefan de Walle, Antoinette Jelgersma, Mariana Aparicio Torres, Kaspar Schellingerhout, Leandro Ceder, Marieke Giebels en Sadettin Kırmızıyüz. Geïnspireerd door The Wire wordt in elk deel een kernthema van het stedelijke leven onderzocht. Metropolis #1 Onderwijs gaat op 3 maart in première en is daarna in een select aantal theaters in Nederland te zien, waaronder Maastricht voor de provincie Limburg. ‘talent Sadettin maakte zijn eerste voorstelling in theaterwerkplek ‘Huis van Bourgondië’ in Maastricht. Daarom zijn we verheugd hem in maart in Maastricht te mogen ontvangen met dit vierluik’; aldus Peter Noten, Programmeur Theater aan het Vrijthof.

 

Over Metropolis #1 Onderwijs

In Metropolis #1 Onderwijs volgen we onder meer een schooldirectrice die probeert haar school onder het stigma 'zwarte school' vandaan te halen en een grote eindexamenfraude probeert weg te poetsen, een leerplichtambtenaar die op het punt staat een netwerk van verzuimfraudeurs bloot te

leggen, en een jonge, hoogopgeleide lerares met een niet-westerse achtergrond die wordt geconfronteerd met een allochtonenquotum. Binnen het onderwijs wordt de basis gelegd voor je zelfvertrouwen. Hier kom je voor het eerst in aanraking met hoe de samenleving er buiten de deur en in de stad uit zou kunnen zien. Waar botst het ‘oude onderwijs’ met het ‘onderwijs-nieuwe-stijl’? Hoe wordt de leerling, die ongepolijste diamant, binnen de deuren van de school gehouden en behoed voor de verleidingen van de 'Grote Stad'?

 

Deel 2-3-4 over politiek, media en criminaliteit

Na Onderwijs zal Metropolis zich richten op de thema’s politiek, media en criminaliteit. Uiteindelijk vormt de gehele serie een beeld van hoe de beste bedoelingen van hogerop de grootste gevolgen kunnen hebben voor de gewone burger. De komende jaren zullen Trouble Man en Het Nationale Theater de volgende delen op de planken brengen.

 

De pers over Sadettin Kırmızıyüz

‘Dit is een diep menselijk statement, dat zich in je lijf nestelt. Intiem, waarachtig theater en o zo herkenbaar. Sadettin K. doet ertoe.‘, Trouw ★★★★★ (over De Radicalisering van Sadettin K)

‘Herkenbaar is het, en mooi verwoord in eigentijdse taal. Tel daarbij op een prettig relativerende humor en je hebt opnieuw een relevante, onderhoudende en speelse voorstelling van een talentvolle theatermaker.’, Parool ★★★★(over Pandgenoten)

‘Diepgravend topamusement’, NRC ★★★★★ (over Somedaymyprincewill.com)

 

Hoogbrugstraat 40
6221 CS Maastricht
Telefoon 043-3251949
info@maastrichtnet.nl