Geisha – Achter de mythe

Fototentoonstelling in Japanse Tuin in Hasselt

Van 11 juli tot en met 30 augustus kunnen bezoekers de fototentoonstelling Geisha -  Achter de mythe bezichtigen. Fotograaf Paul van der Veer geeft de bezoeker met zijn unieke foto's een zeldzame blik achter de schermen van een geishahuis en het dagelijks leven van een geisha.
 
Geisha's zijn een van de beroemdste symbolen van Japan. Toch wekt het beroep bij veel mensen een verkeerd beeld op. Geisha betekent letterlijk 'kunstpersoon' en is gespecialiseerd in het opluisteren van sociale bijeenkomsten aan de hand van dans, zang en muzikale optredens. Deze tentoonstelling wil achter de mythe van de geisha's gaan door een zeldzame blik te werpen op hun dagelijkse leven en gebruiken.
 
Fotograaf Paul van der Veer kreeg een unieke kans om deze traditionele artiestes te fotograferen in het gerenommeerde geishahuis Hanafusa in Miyagawacho, een wijk van Kyoto. Zijn fascinatie en respect voor de geishacultuur brachten hem in nauw contact met de geisha-gemeenschap in Kyoto. Die jarenlange vertrouwensband heeft geleid tot deze unieke fototentoonstelling. Zijn foto's worden van duiding voorzien door Maria Superata, geisha-expert die bijna twee jaar in Gion Kobu, het beroemdste geisha district van Kyoto heeft gewerkt.
 
Schepen Rik Dehollogne vertelt: "Onze Japanse Tuin staat bekend als trekpleister omwille van zijn schoonheid en natuurpracht. Deze tentoonstelling benadrukt echter dat de sterke verbondenheid met de Japanse cultuur nog steeds aanwezig is, én het jaar rond levend gehouden wordt via diverse evenementen. Laat zeker deze opportuniteit niet voorbijgaan om éénmalig een inkijk te krijgen in dit bijzondere aspect van de Japanse cultuur: het leven van de Geisha's."
 
De tentoonstelling bestaat uit twee verschillende delen. In het eerste deel in de Okando maken we kennis met het dagelijkse leven van een maiko of leerling-geisha. Het tweede deel van de tentoonstelling in het Ceremoniehuis richt zich op een van de belangrijkste rituelen in de leertijd van een geisha: de promotieceremonie of erikae. We volgen maiko Kikuyae die van maiko tot geisha promoveert.