Culturele zomerweek ‘Buiten de lijnen 2017’ is gestart

Jongeren maken kennis met het hoogwaardige aanbod aan cultuur in Maastricht

Tout Maastricht organiseert samen met vele culturele partners van 17 tot en met 21 juli 2017 voor de eerste keer een volledig verzorgde culturele zomerweek voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar. In die week maken jongeren kennis met de hoogwaardige culturele instellingen en opleidingen die Maastricht rijk is. Het doel is de culturele ontplooiing te stimuleren, om cultuur dichter bij jongeren te brengen die daar verder vanaf staan en jongeren met elkaar te verbinden. 

In samenwerking met Toneelacademie Maastricht, Kumulus, Project Sally, Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, Lumière, CineSud, Bonnefantenmuseum en Theater aan het Vrijthof is een uitdagend programma samengesteld, waarbij jongeren zich storten op muziek, film, dans, theater en beeldende kunst en het thema “Buiten de Lijnen” gaan onderzoeken. 

 Op maandag 17 juli om 9.30 uur vond bij Kumulus, de basislocatie van “Buiten de lijnen”, de aftrap plaats. Door middel van een beatbox-workshop werd er een brug geslagen tussen de jongeren, de experts en het workshopaanbod. Hierna zullen alle dagen van de culturele zomerweek starten met een gezamenlijke warming-up, waarna de jongeren in kleine groepen met een expert aan de slag gaan. Er wordt dagelijks gezamenlijk geluncht en gedineerd en op een aantal avonden wordt er in een relevant avondprogramma voorzien. De laatste twee dagen staan in het teken van verdieping en werken toe naar een eindpresentatie, waarbij familie van harte welkom is. Vorige week maandag mochten de jongeren, dankzij Theater aan het Vrijthof, als voorproefje  “Westside Story – Film with live orchestra” gratis bijwonen.

 Het is belangrijk om jongeren extra vaardigheden mee te geven in deze snel veranderende tijd, waarin lijnen van kansongelijkheid steeds scherper worden. Creativiteit, verbeeldingskracht, inventiviteit en ondernemerschap zijn belangrijker dan ooit. En dat is wat we jongeren tijdens deze week willen meegeven”,  aldus Jaap van Royen, directeur van Tout Maastricht. Deze zomerweek is een opstapje naar een intensievere duurzame samenwerking met betrokken partners die inzet op het laten ontstaan van een creatieve laagdrempelige maakplaats van, door en voor jongeren.  Omdat het een intensieve en wellicht introspectieve week is, zorgen jongerenwerkers voor eventueel benodigde steun.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Elisabeth Strouven Fonds Gemeente Maastricht, Fonds voor Cultuurparticipatie, Theater aan het Vrijthof, Kumulus en Stichting Kanunnik Salden

 Meer weten? http://www.toutmaastricht.nl/buitendelijnen

Hoogbrugstraat 40
6221 CS Maastricht
Telefoon 043-3251949
info@maastrichtnet.nl