Archief Food Art Film Festival

Over spijsvertering

Het Food Art Film Festival (FAFF) is het jaarlijkse, interdisciplinaire onderzoeks-festival rond voedsel georganiseerd door het Lab voor Natuuronderzoek en het Food Lab.
Het festival brengt boeren, bijenhouders, kleinschalige producenten, chefs, wetenschappers, kunstenaars, architecten en ontwerpers samen en bouwt zo aan onderlinge kennisoverdracht. Het Food Art Film Festival onderstreept het belang van creativiteit en samenwerking in het gezamenlijk streven naar een duurzame toekomst voor onze voeding.

Tijdens 3 volle dagen ben je in de Jan van Eyck Academie welkom voor workshops, proeverijen, lezingen, performances, etentjes, wandelingen en films die ons helpen de complexiteit en het belang van – niet alleen menselijke – spijsverteringssystemen beter te begrijpen en te beïnvloeden. Zo is er 'digestive yoga', een 'Enhanced Digestion Sauna' met medicinale kruiden en een workshop rond 'organisational ecology' middels het maken van kimchi. Op deze manier bestrijken we het spectrum van wild tot gedomesticeerd in relatie tot eetwaren, het lichaam en de omgeving.

 

LIBRARY OF DIGESTION
Op vrijdag 6 september openen we de Library of Digestion; een modulaire installatie die bestaat uit ingrediënten variërend van chiazaad, bieten, kurkuma, kimchi en gember, teksten, video's, yoga-instructies, gras, aarde en bladeren. Deze ingrediënten zijn allemaal van invloed op de spijsvertering en geven inzicht in hoe deze verder reiken dan onze eigen consumptie ervan. Daarbij wordt dieper ingegaan op hun materiële eigenschappen, historische relevantie en complexe toepassing in spijsverteringsprocessen.

De Library of Digestion ontrafelt op deze manier hoe spijsvertering niet alleen een antropocentrische aangelegenheid is, maar nauw verbonden is met de natuurlijke processen om ons heen. 

De tentoongestelde eetbare en niet eetbare ingrediënten kunnen worden geproefd en/of meegenomen. De producten zijn afkomstig van zowel kunstenaars als lokale boeren en worden tot 18 oktober in de keuken en het Food Lab van de Jan van Eyck Academie gebruikt.

Met werk van Jorge Menna Barreto en Joélson Buggilla, Asako Iwama, Marente van der Valk, Ed Begley en Ju Hyun Lee. Groenten van Wim Storken

Academieplein 1
Postbus 6221 KM Maastricht
Telefoon 043-3503737
info@janvaneyck.nl