Archief Dag van de Architectuur

Tijdens de Dag van de Architectuur op 15 juni zijn tussen 11.00 en 16.00 uur enkele verrassende gebouwen in Maastricht toegankelijk voor bezoekers.

Ontdek de historische Brouwerij Bosch, beluister het laatste nieuws over de verbouwing van Station Maastricht en de herinrichting van het Stationsplein met de nieuwe fietsenstalling, leer alles over de filosofie achter ‘glostel’ The Green Elephant, bewonder het verbouwde hotel Alex en bekijk het herstel van het ‘bres’ in de stadsmuur en bezoek Maastricht Vestingstad in de Helpoort.

De opening van de Dag van de Architectuur vindt tegelijk met de opening van de Dag van de Bouw om 10.00 uur plaats op het terrein van de Tapijnkazerne aan de Prins Bisschopsingel.

Ontdek de historische Brouwerij Bosch, beluister het laatste nieuws over de verbouwing van Station Maastricht en de herinrichting van het Stationsplein met de nieuwe fietsenstalling, leer alles over de filosofie achter ‘glostel’ The Green Elephant, bewonder het verbouwde hotel Alex en bekijk het herstel van het ‘bres’ in de stadsmuur en bezoek Maastricht Vestingstad in de Helpoort.

Dag van de Architectuur De stad Maastricht neemt deel aan de landelijke Dag van de Architectuur. Deze dag is bedoeld om het publiek te laten zien wat architectuur betekent voor de beleving en leefbaarheid van een stad.

De opening van de Dag van de Architectuur vindt tegelijk met de opening van de Dag van de Bouw om 10.00 uur plaats op het terrein van de Tapijnkazerne aan de Prins Bisschopsingel.

Op deze dag zetten de aannemers de hekken open om te laten zien wat er gebouwd wordt. Kom ook kijken op de drie bouwplaatsen.

  • Nieuwbouw CPO Sphinxtuin, Maagdendries
  • Nieuwbouw Polverpark, Polvertorenstraat
  • Renovatie Tapijnkazerne, Prins Bisschopsingel

www.dagvandebouw.nl

PROGRAMMA DAG VAN DE ARCHITECTUUR

1. Tapijnkazerne, Prins Bisschopsingel | Rondleidingen op het hele en halve uurTapijn wordt een integraal onderdeel van Universiteit- en stad Maastricht. Het wordt een open, duurzaam en groen leerlandschap voor alle Maastrichtenaren, studenten en burgers van alle leeftijden. In het ontwerp zijn de gebouwen sterk met elkaar en met het parklandschap verbonden. De zichtlijnen van de orthogonale paviljoenstructuur van het voormalig kazerneterrein zijn uitgangspunt geweest van het gehele ontwerp. Door een verlaagd verbindingsgebouw blijven deze zichtlijnen behouden.Het gebouw fungeert als plint voor alle gebouwen en zorgt voor maximale flexibiliteit van de functies. De horeca is centraal geplaatst. Deze verbindt de verschillende gebouwen met elkaar. Ook het park in het noorden en de tuin in het zuiden worden hierdoor aan elkaar gekoppeld. Glooiingen in het landschap zorgen ervoor dat de publieke buitenruimte doorloopt naar binnen en hierdoor met de groene parkengordel verbonden wordt: één doorlopend leerlandschap. www.dagvandebouw.nl

2. Stadsmuur | De vief köp | Poort Waerachtig | Sint Pieterskade

Bij de stadsmuur wordt verteld over de rondelen Haet ende Nijt, de Vijf Koppen en de poort Waerachtig en de geschiedenis. Hoe hield deze omgeving stand tegen de vijand. Natuurlijk is er ook aandacht voor de recente instorting en mogelijke oorzaken. In de Helpoort, de enig overgebleven stadspoort van Maastricht, vertelt Stichting Maastricht Vestingstad over de vestinggeschiedenis. Op de eerste en tweede verdieping is een tentoonstelling ingericht.

3. Brouwerij Bosch Wycker | Grachtstraat 26 |  Rondleidingen 11.00-12.00-13.00 uur

Brouwerij Bosch is de laatste complete stadsbrouwerij van Maastricht. Als industrieel erfgoed is het complex uniek voor Nederland. De brouwerij is al bijna een halve eeuw niet meer actief, maar de mouterij en de brouwerij, bottelarij en lagerruimtes zijn nog geheel intact, evenals de complete inrichting van de brouwerswoning.Het brouwerijcomplex is recent volledig gerestaureerd. Kom kijken tijdens een van de rondleidingen. 3 Brouwerij Bosch Wycker Grachtstraat 26

4. Hotel The Green Elephant | Sint Maartenslaan 11

In een viertal monumentale panden aan de St. Maartenslaan en aan de Alexander Battalaan wordt een hostel gerealiseerd voor reizigers van over de hele wereld die bewust, verantwoord en gezond leven belangrijk vinden. Bij de herbestemming is de structuur van de panden zoveel mogelijk behouden. De nieuwe aanbouw, met sanitair, volgt de contouren van de oorspronkelijke bouw. De stadstuin vormt het groene hart tussen de gebouwen.

5. Fietsenstalling Stationsplein 4/5

De hoofdentrée markeert de beëindiging van de Stationsstraat en is vormgegeven middels twee tapis roulants en een overkapping. De overkapping bestaat uit een stalen kap met een lichtvenster, gedragen door stalen kolommen van circa 5.5 meter hoogte. Zij refereren aan de vorm van de kapconstructie op de stationperrons. Het hardsteen loopt door in de binnenwanden, waarmee de gewenste samenhang ontstaat tussen boven- en benedenwereld.

Inrichting buitenruimte Stationsstraat 27

Na de bouw van de ondergrondse fietsenstalling zijn de Stationsstraat en het busstation vorig jaar opnieuw ingericht. Het parkeren in de Stationsstraat is opgeheven en er zijn bredere trottoirs ontstaan met ruimte voor gevelterrassen. In de middenberm staan banken en bomen. Zo krijgt de Stationsstraat de uitstraling van een boulevard, een aangename plek om te verblijven. Ook het Stationsplein wordt nog heringericht. Recentelijk is gestart met de herontwikkeling van het stationsgebouw van Maastricht. Het monumentale karakter, de oorspronkelijke grandeur en ruimtelijke kwaliteit van het gebouw worden in ere hersteld. Leegstaande ruimten worden ingevuld en het programma wordt uitgebreid met een Grand Café met terras aan het Stationsplein. Het station herneemt zijn positie als logische schakel in het stedelijk weefsel van de stad.

6. NS stationsgebouw | Start bij AKO - op perron | Rondleidingen 11.00-13.00-15.00-17.00 uur

Recentelijk is gestart met de herontwikkeling van het stationsgebouw van Maastricht. Het monumentale karakter, de oorspronkelijke grandeur en ruimtelijke kwaliteit van het gebouw worden in ere hersteld. Leegstaande ruimten worden ingevuld en het programma wordt uitgebreid met een Grand Café met terras aan het Stationsplein. Het station herneemt zijn positie als logische schakel in het stedelijk weefsel van de stad.

7. Restaurant Normandy | Spoorweglaan 4

Normandy is een ‘urban-chiq’ bar-restaurant, gevestigd op de plek van het voormalig ‘brand Beerhoes’ en vernoemd naar de daaraan voorafgaande brasserie La Normandie. Het architectonisch ontwerp is van de hand van architect Jo Coenen en wordt vergezeld door werk van Wolf Zobel en Paul Koenen (terrazzo), Claudy Jongstra (textiel) en kunst uit de galerie van Cokkie Snoei. Wees welkom en bewonder de verfijnde sfeer.

8. Hotel Alex | Stationsstraat 17A

Het ontwerp van hotel Alex Maastricht, onderstreept de schoonheid van het monument dat in 1896 in eclectische stijl werd gebouwd en een onderdeel vormt van de 19e eeuwse uitbreiding van Wyck. Het monument heeft weer in zijn architectuur, plasticiteit verkregen door lichtgrijze accenten. De nieuwbouw, drie nieuwe hotelkamers, is met een eigen vormgeving toegevoegd. Op een andere wijze, representeert deze architectuur een rijk en lokaal ambacht.