Archief Art Deco-architectuur

Wederopbouw van steden in Noordwest-Frankrijk na de ‘Grande Guerre’

In 2018 wordt herdacht dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Vooral Noordwest-Frankrijk stond voor de opgave om verwoeste steden en dorpen nieuw op te bouwen. De wederopbouw had betrekking op enerzijds de restauratie van het cultureel erfgoed, anderzijds op de vervanging van niet meer te herstellen bebouwing. Bij de nieuwbouw stond men voor de keuze: historiserend (terug)bouwen, dan wel aansluiting zoeken bij de nieuwe tijd met zijn nieuwe architectuuropvatting. Gedurende het interbellum was de Art Deco als kunststroming zeer populair. In veel steden is deze stroming de inspiratiebron geweest voor de (vervangende) nieuwbouw. Vooral Noordwest-Frankrijk, dat enorm veel oorlogsschade had opgelopen, kreeg door de Art Deco-architectuur een compleet nieuw aanzien. 

 

Prof. Nico Nelissen, voorzitter van TOPOS, neemt ons mee op een boeiende tocht langs de Art Deco-architectuur in Noordwest-Frankrijk. Aan de hand van verrassende beelden toont hij de bijzondere kenmerken van, als ook de grote variatie in Art Deco-architectuur. We maken kennis met in deze stijl gebouwde stadhuizen, postkantoren, bibliotheken, theaters, warenhuizen, zwembaden, stationsgebouwen, restaurants, parken, sportcomplexen, begraafplaatsen, villa’s, herenhuizen, appartementencomplexen en arbeiderswoningen. U zult op een nieuwe manier kijken naar steden als Lille, Roubaix, Tourcoing, Arras, Cambrai, Douai, Béthune, Lens, Soissons, Reims, Saint-Quentin en Verdun!!!!

 

Spreker: Prof. dr. Nico Nelissen | Tijd: 20.00-22.00 uur | Plaats: Jan van Eyck Academie, Academieplein, Maastricht | Entree: gratis