Archief Noord Nederlands Toneel & KVS - Dear Winnie,

Over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke vrouwen, in het spoor van Winnie Mandela

Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal?Na Rumble in da jungle, Reizen Jihad en Malcolm X brengen NNT & KVS met Dear Winnie opnieuw een inspirerend verhaal in een wervelende voorstelling vol muziek.

KVS-gezichten Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens verbinden in Dear Winnie, de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora met dat van Winnie Mandela. Zo worden kleine menselijke verhalen verweven met een groot verhaal uit onze geschiedenis in een voorstelling met veel muziek vol kracht, hoop en strijdlustigheid.

Winnie Mandela als symbool
Voor regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. Nu het onbegrip tussen de bevolkingsgroepen steeds hoger oploopt, vindt hij de tijd rijp om Winnie Mandela als inspiratiebron op het toneel te zetten. De voorstelling gaat echter niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?

Benieuwd naar de voorstelling? Bekijk de teaser hier

Wie was Winnie?
Nomzamo Winnifred Zanyiwe Madikizela (Winnie Mandela, 1936-2018) maakte als jonge sociaal werkster kennis met het verboden ANC waar ze actief werd in de vrouwenbeweging en niet veel later met een van de belangrijkste leiders daarvan, Nelson Mandela. Niet lang na hun huwelijk werd Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Buiten de gevangenis zette Winnie zijn strijd voort en ze werd een van de belangrijkste activisten van het ANC. Dat maakte haar tot een doelwit van de apartheidsregering, die haar eerst zonder veroordeling in eenzame opsluiting plaatste en daarna verbande naar het afgelegen Brandford. Door het werk van haar man voort te zetten legde ze de fundering voor de onderhandelingen tussen het ANC en apartheidsregering na de vrijlating van haar man in 1990. Zij had wel radicalere politieke opvattingen dan Nelson wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij hun echtscheiding en scheiding van politieke wegen. Tot haar dood bleef Winnie ongekend populair in de townships van Zuid-Afrika waar ze Mama Winnie genoemd wordt.  

Credits
Tekst: Fikry El Azzouzi / Regie: Junior Mthombeni / Muziek: Cesar Janssens / Met: Tutu Puoane, Jade Wheeler, Gloria Boateng, Mahina, Alesandra Seutin, Ntjam Rosie e.a.