Archief Moya Brennan (IRL)

The Voice of Clannad in concert

Moya Brennan zingt in het Gaelic. U kent de de Ierse zangeres vermoedelijk van Clannad, waarin zij naast haar zus Enya schitterde. In 2017 verscheen Moya’s elfde soloalbum Canvas. Ook op dit album raakt The First Lady of Celtic Musicde ziel van de Keltische muziek. Live brengt ze een mix van eigen en Clannad-repertoire.

In Ierland fluistert het mysterie lonkend vanuit de majestueuze landschappen, waar kasteel- en kloosterruïnes oprijzen uit de nevelflarden en waar kabbelende beekjes oude verhalen uit de Keltische geschiedenis murmelen. Niemand kan die sfeer zo mooi in muziek vangen als Moya Brennan. De zangeres uit Donegal is al decennia lang een icoon van de traditionele Ierse muziek. Voor velen is ze nog altijd bekend als The voice of Clannad; de legendarische Brennan familieband waarin zij vanaf 1970 schitterde als leadzangeres, naast haar eveneens wereldberoemde zuster Enya. Haar engelachtige stem bezorgde haar de titel The First Lady of Celtic Music. Verdiende lof voor een vrouw die de traditionele Ierse muziek naar wereldniveau tilde en die al vijf decennia op rij in de top van het genre verkeert.

De ziel van de Keltische muziek
Moya Brennan zingt graag in de taal van haar vaderland, het Gaelic. Met het legendarische themanummer voor de film Harry’s Theme, dat Moya zong in duet met Bono van U2, werd de Ierse taal plotseling internationaal bekend. Het nummer werd een wereldsucces. Haar soloalbums bevatten eveneens prachtige songs in Gaelic. Zo ook haar nieuwste cd Canvas, die begin 2017 verscheen; haar elfde soloalbum alweer en nog altijd klinkt die unieke Clannad-sound door. Wie het voorrecht heeft een van haar concerten bij te wonen, zal het beamen: Moya Brennan is de ziel van de Keltische muziek.