Het Nationale Ballet - Best of Balanchine (reprise)

Drie balletten van een genie

De balletten van George Balanchine zijn nog altijd zó vernieuwend en inventief dat ze vergeleken worden met schilderijen van Picasso of muziek van Stravinsky. In Best of Balanchine belicht Het Nationale Ballet de genialiteit én veelzijdigheid van de meesterchoreograaf.

De Russische achtergrond van Balanchine (1904-1983) zorgde ervoor dat hij kon putten uit de rijkdom van het negentiende-eeuwse Russische ballet. Zijn verhuizing naar New York, in 1933, gaf hem artistieke vleugels. Meer dan 150 balletten maakte de Russisch-Amerikaanse choreograaf en oprichter van het fameuze New York City Ballet. In stijl en aanpak uiteenlopend, maar altijd zeldzaam muzikaal, met een enorme vrijheid in bewegingsexpressie.

Het programma waarmee Het Nationale Ballet in Heerlen te zien is, toont drie in stijl zeer uiteenlopende choreografieën. Het eerste ballet is de Nederlandse première van het weelderige Ballet Imperial op Tsjaikovski’s Piano Concerto No. 2; door Balanchine zelf bestempeld als ‘een eigentijds eerbetoon aan Marius Petipa, de vader van het klassieke ballet’.

Het tweede is het bruisende en vernieuwende Symphony in Three Movements, dat Balanchine creëerde voor het Stravinsky Festival. De afsluiter is het Broadway-achtige Who Cares? op muziek van George Gershwin.

 

"Een seizoen bij Het Nationale Ballet is niet compleet zonder een avond Balanchine, dé choreograaf van de twintigste eeuw, die de klassieke balletmethode zowel omarmde als van binnenuit vernuftig vernieuwde" - Het Parool (2013) ★★★★
"Feest met Balanchine" - De Telegraaf (2013)
"Balanchine blijft verfrissend" - Noordhollands Dagblad (2013)

Theater aan het Vrijthof Maastricht

vr 22 nov 2019 20:00 Ticket € 40 - € 45 | Inleiding 19u | Locatie: Theater a/h Vrijthof