Archief Doors and Windows | Oriol Texidor

Doors and Windows is de tweede solo tentoonstelling van Oriol Texidor bij PontArte in Maastricht

Met de tentoonstelling Doors and Windows is het de tweede keer dat de Spaanse kunstenaar Oriol Texidor solo te zien is bij PontArte. In Februari van dit jaar was hij al te zien in een Duo Tentoonstelling met de Nederlandse kunstenaar Willibrord Nota. De nieuwe tentoonstelling toont een aantal recente werken uit de serie ‘Immersio’ Waar Texidor sinds 2014 aan werkt. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Openingstijden tijdens de tentoonstelling: do t/m zaterdag  11:00 – 17:00 uur en op afspraak. Kapoenstraat 29 in Maastricht.

 

De werken zijn een uitnodiging om te onderzoeken waar we vandaan komen, wie we zijn en waar we naar toe gaan. Het zelfde beeld, een menselijk silhouet,  wordt,  keer op keer, ondergedompeld in een andere omgeving. (Immersio). Alle Immersio’s volgen eenzelfde patroon. Een menselijk silhouet komt naar boven vanuit het centrum van het werk. Deze persoon is echter niet op, maar in het werk geplaatst en is daadwerkelijk omgeven door zijn omgeving. 

De kunstenaar tekent de figuur niet, hij behoudt de figuur slechts, de figuur was er al, het gaat om wat de figuur omringd. Dit maakt de persoon. Zijn omgeving is bepalend in hoe hij in het leven staat. 

Dit proces van keer op keer dezelfde structuur voor een nieuw werk is een spiritueel proces voor de kunstenaar, waarbij hij door onderzoek van materiaal telkens weer nieuwe werken toevoegt aan de serie. 

De “standaard” afmeting van een werk is 42 x 30 cm, maar ook het formaat van 168 x 120 cm wordt gebruikt in de serie. 

Het werk van Texidor is veel geëxposeerd in vele openbare ruimten en in musea. Recent is er een grote Immersio onthuld in Argentinië, de “Immersión Telúrica (229)”  is de winnaar van the International Sculpture Competition “Anchipurac esCultura”, van de regering van San Juan, Argentina (AR).

 

Over Oriol Texidor

Oriol Texidor (Barcelona, 1974) is opgeleid als architect en werkt sinds 2002 als professioneel kunstenaar, het jaar waarin hij zijn eerste werk tentoonstelde. Zijn werk wordt gekenmerkt door het onderzoeken van materialen in combinatie met een spirituele lading. Texidor wil dat zijn kunst mensen tot denken aanzet. Hijzelf besloot na een spirituele ervaring met het werk van Antoni Tàpies (Barcelona 1923 – 2012), dat het zijn doel was om mensen te raken door het creëren van kunst. Texidor betrekt zijn publiek bij zijn werk. De kijker wordt vaak uitgenodigd mee te werken aan een werk en hij organiseert regelmatig workshops en houdt lezingen. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Metafora art school in Barcelona. 

http://orioltexidor.com/

 

PontArte
In december 2013 is PontArte opgericht door Marieke Severens en gestart in Alella, Barcelona, (Spanje) met 7 kunstenaars wonend en werkend in de buurt van Barcelona. 

In 2015 is PontArte verder gegaan als galerie in Maastricht, waarbij de link met Barcelona en de kunstenaars blijft en waaraan in de afgelopen periode ook een aantal Nederlandse kunstenaars zijn toegevoegd.  Inmiddels vertegenwoordigd PontArte 17 kunstenaars. De portfolio blijft in ontwikkeling, want kunst en kunstenaars moeten zichtbaar worden gemaakt. 

PontArte is een galerie met kunst uit de 21ste eeuw die werkt met internationale kunstenaars waarmee een hechte band bestaat. PontArte wil laten zien dat er plaats is voor hedendaagse kunst in onze huidige tijd en dat dat meer is dan een mooi plaatje voor aan de muur. 

We laten werk van kunstenaars zien in de galerie, organiseren tentoonstellingen rond een kunstenaar of een thema, nemen deel aan kunstbeurzen en zijn te volgen via de online platforms Artsy.net en Artsper.com

www.pontarte.com Voor meer informatie: marieke@pontarte.com of bel +31(0)637403499

Kapoenstraat 29
6211 KV Maastricht
Telefoon 0637403499
marieke@pontarte.com