Philharmonie Sittard

“Ons zal de vriendschap steeds verbinden, de kunst in ons vereerders vinden “. Deze lijfspreuk van de Phil prijkt langs de balustrade in Philgebouw vlak bij de Markt in Sittard.


De harmonie telt ruim 80 muzikanten. Daarnaast maken 15 muzikanten deel uit van het slagwerkensemble, die tevens de rol van drumband vervult. Naast 20 blokfluiters bespelen 60 jeugdige muzikanten instrumenten in het leerlingenorkest en de jeugdharmonie. De Phil is met ruim 200 leden een van de grootste muziekverenigingen in de regio.

Muzikaal deed de Phil vaak van zich spreken, met name in de laatste decennia. In 1987, het jaar van het eeuwfeest, promoveerde zij naar de ereafdeling en werd landskampioen in de afdeling Uitmuntendheid. In 1992 promoveerde zij met 313 punten naar de superieure afdeling. Deze successen werden behaald onder de bezielende leiding van Emile Troisfontaine, dirigent van 1986 tot medio 1994. Hij werd opgevolgd door Leon van Wijk die van medio 1994 tot einde 1995 de Phil muzikaal leidde.

Niet minder dan 330 punten behaalde de Phil met een uniek optreden o.l.v. Ad Lamerigts tijdens het Bondsconcours in 1998. Het was het hoogste aantal punten ooit door een Sittardse muziekverenging behaald. Ad Lamerigts was dirigent van de Phil van medio 1996 tot mei 2004. Toen werd met een drukbezocht concert afscheid van Ad genomen.

Vanaf mei 2004 tot juli 2009 was Jacques Claessens onze dirigent. Met hem haalde de Phil in 2008 op het Bondsconcours 89,08 punten, een eerste prijs.

Onze huidige dirigent is Ingeborg Stijnen en Karin Colaris is tweede dirigent. Marsleider is onze vice-president, Gangolf Schiffler.

Maatschappelijke betrokkenheid en actief deelnemen aan het gemeenschapsleven in de stad staan bij de Phil al vanaf de oprichting in 1887 hoog in het vaandel. Nooit wordt tevergeefs een beroep gedaan op haar medewerking. In de boekjes 9 x 11 jaor Marotte en ons jubileumboekje: “100 jaar achter de Vaan”, geschreven door Hein Bovendeaard en Jos Daniëls en uitgegeven t.g.v. het eeuwfeest in 1987, zijn treffende voorbeelden te vinden. De rijke historie van de Phil wordt daarin beknopt weergegeven.

In 1988 boden veel Philleden, op verzoek van het gemeentebestuur, onderdak aan leden van de Joegoslavische dansgroep Krucic, die deel uitmaakten van een delegatie uit Valjevo en die Sittard bezocht.

Samen met een delegatie van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van Sittardse bedrijven en scholen bracht de Phil in 1989 een tegenbezoek aan Servië. De vele muzikale optredens vielen bijzonder in de smaak.

In 1992 werkte de Phil met de jeugdharmonie mee aan een tv-uitzending van Irene Moors ten bate van de Ronald McDonaldhuizen.

De concertreis naar Auxerre en Chablis in 1996 werd een groot succes. Niet minder dan 110 personen, leden en partners, namen hieraan deel. Op 13 juli, aan de vooravond van quartorze juillet, werd deelgenomen aan de grote fakkeloptocht. Op 14 juli werd een openluchtconcert gegeven in Chichee, een buurgemeente van Chablis. De kranten schreven zeer lovende recensies.

In 2012 vierde de Phil haar 125 jarig jubileum. Een zeer succesvol 3-daags feestweekend met een zeer gevarieerd programma werd georganiseerd. Met dank aan de familie Beursgens, was het mogelijk een feestpaviljoen te creëren waarin door alle orkesten van jongste jeugd tot en met het harmonieorkest onder leiding van voormalige dirigenten werd gemusiceerd, een ouderwetse Phil Varieté avond kon worden gerealiseerd met artiesten uit de Phil en daarbuiten en werd afgesloten in stijl met een druk bezocht  frühshoppen en receptie.

In juli van het jubileumjaar 2012 is de Phil wederom op concertreis geweest, ditmaal naar Seeboden, Oostenrijk. Met een reisgezelschap van 120 deelnemers werd geconcerteerd in Spittal an der Drau. Het slagwerkensemble gaf onder leiding van Frank Marx een tweetal uitstekende optredens, in de openlucht en binnen, en het harmonieorkest gaf onder leiding van Ingeborg Stijnen samen met de Trachtenkapelle Molzbichl een weergaloze uitvoering van de Symphonie Nr.1 van Johan de Meij, “Lord of the Rings”. Een reis met louter geweldige herinneringen.

In 2013 heeft het harmonieorkest deelgenomen aan het LBM bondsconcours in de eerste divisie. Met een jeugdig orkest werd onder leiding van Ingeborg Stijnen een mooie eerste prijs (86,33 punten) behaald. Gedurende dit jaar is het korps in een intensief muzikaal programma verder gegroeid.

In 2014 bestaat het slagwerkensemble van de Philharmonie 60 jaar!

Nieuws

Geen resultaten gevonden.

Agenda

Geen resultaten gevonden.