Archief Broebels

Een bijzondere voorstelling in het Limburgs dialect

Broebels is een egodocument, vormgegeven in een afwisseling van bewegingsspel, muziek, dans en teksten. Feitelijk een weergave van het proces dat moeder en dochter samen hebben doorgemaakt, vertaald naar een theatervoorstelling.
Josje verloor haar vader op zevenjarige leeftijd. Vanaf toen heeft de overtuiging, dat ze niet belangrijk was, er alleen voor stond en het alleen zo zou gaan redden, postgevat.
 
Rond haar veertigste levensjaar speelde die (levens)houding haar dusdanig parten dat zij Ann, als de (toen) afwezige moeder, daarmee confronteerde. Niet gemakkelijk om als dochter je grieven die je koestert t. o. v. je eigen moeder , tegen haar uit te spreken. Voor de moeder , schuldgevoel en een nieuwe overtuiging: ‘dat ik een slechte moeder ben’.  Al die emoties zijn niet blijven steken of verhard, integendeel. Wanneer alles uitgesproken en gevoeld wordt, is het klaar. Oude overtuigingen verdwijnen en maken ruimte voor open en vooral, warm contact.Tot zover een nogal persoonlijk verhaal, daarentegen wel verhelderend en helend voor allebei.  Ann en Josje hebben er een universeel verhaal van gemaakt omdat menig ouder, zoon/dochter zich erin kan herkennen. In de wijze van hoe ermee om te gaan: veeg je de oude pijn onder de mat en loop je, zwijgend en ongemakkelijk verder over broebels? Of, til je dat tapijt op en veeg je de troep eronder uit. Dat laatste hebben de makers van Broebels gedaan en ze kunnen iedereen verzekeren dat het een godsgeschenk is.
Onder het mom ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ heeft Josje haar belemmerende overtuigingen overboord gezet en het initiatief genomen tot het maken van Broebels.
 
De première op 8 juni jl was haar debuut op het toneel. Ann is ervaren regisseur, actrice, schrijfster en winnaar van de Cultuurprijs én Publieksprijs 2017 van de gemeente Peel en Maas.Samen zijn ze het creatieve proces ingegaan met als resultaat een bijzondere voorstelling in het Limburgs dialect.