Archief Op pad met de boswachter van Natuurmonumenten

Dat het herfst is, kun je zien en voelen, maar ook ruiken. In de herfstvakantie neemt de boswachter van Natuurmonumenten je op zondag 20 oktober mee om te genieten van de herfstgeuren- en kleuren op de Sint-Pietersberg in Maastricht. Een tocht over de berg, met prachtige vergezichten, door herfstbossen en naar bijzondere plekken zoals de Kiekoet en de Duivelsgrot. Onderweg kom je misschien nog wel (sporen van) dieren tegen

Oehoevallei
De wandeling brengt ons bij de vogeluitkijkplek de Kiekoet, waar we een kijkje kunnen nemen in de Oehoevallei. De jonge oehoes zijn inmiddels de groeve uit naar een eigen territorium, alleen de ouders zijn er nog. Met een beetje geluk zullen we er één kunnen spotten. Hier zien we ook een dwarsdoorsnede van het oude grottenstelsel dat zichtbaar is geworden door de afgravingen van de mergel in de groeve. 

Herfstkleuren en geuren
We vervolgen onze weg door het ENCI-bos, een in de 50-er jaren door de ENCI aangeplant bos als compensatie voor de afgravingen. Het ENCI-bos is nu een volwassen gemengd bos waar nog een paar bijzondere schatten zijn te vinden. Het bos heeft nu prachtige kleuren. We gaan er op zoek naar paddenstoelen. Met hulp van zoekkaarten kunnen we de namen en bijzonderheden opzoeken. Verderop ligt de Duivelsgrot, gelegen in het Popelmondedal. Dit is een droogdal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd met een zeer bijzondere plantenrijkdom. Daardoor is dit dal ook beroemd om zijn vlinderrijkdom. De das vindt er ook haar weg. Misschien vinden we wel sporen!

14:00 uur - 16:00 uur | Locatie: infocentrum Fort Sint Pieter Luikerweg 80 | Honden aan de lijn mogen mee. | Leden van Natuurmonumenten betalen € 5,-, kinderen van leden en OERRR leden betalen € 4,-.Volwassen niet leden betalen  € 8,- en kinderen van niet-leden € 7. Boek online je ticket via www.natuurmonumenten.nl/agenda (locatie Maastricht) of telefonisch via de ledenservice van Natuurmonumenten (035) 655 99 11.

Foto: Het ENCI-bos in herfstkleuren, Natuurmonumenten Zuid-Limburg