Archief TRANSFORMER FESTIVAL | 3e editie

Een dag vol nieuwe relevante en spannende muziek van veelal bands die je nog niet kent, maar wel wilt leren kennen en waar je later van zegt “die heb ik nog gezien in de Muziekgieterij ”. Transformer is er voor de early adopter, de verkenner van de popmuziek

Bevestigde bands: Lysistrata (FR), Stadt (BE), Penelope Isles (GB), Bawrence of Aralia (NL), Mintzkov (BE), Someone (NL), Amyl & The Sniffers (AUS), Andrea Belfi (IT), Isbells (BE), Pip Blom (NL) & de door INTRO gepresenteerde artist in residence Julian Edwardes.

 

PIP BLOM (NL)
De jonge Amsterdamse rijzende ster van de indie pop die bezig is aan een doorbraak in Engeland! Het lijkt alweer lang geleden dat Pip Blom tracks opnam op haar slaapkamer en ze op het internet dropte. Maar er is in de tussentijd gewoon bizar veel gebeurd: ze nam een solide liveband onder haar hoede en scoorde met clubtours en optredens op Eurosonic, The Great Escape, Reeperbahn een internationale livereputatie. Met name in Engeland is het raak: daar wordt het debuutalbum van Pip en haar band opgenomen. Pip maakt grote stappen in groei en bekendheid, en dat pas in twee jaar tijd. Ook al willen ze alles van Pip Blom in het Verenigd Koninkrijk: ze verliest Nederland niet uit het oog!

AMYL & THE SNIFFERS (AUS)
De Australische punk band rondom een zangeres die doet denken aan een totaal losgeslagen Debbie Harry. Drie akkoorden punk rock riffs, seventies rock en dito kapsels. Amyl & The Sniffers is ontzettend catchy, fel en intens. Het debuutalbum ‘Big Attraction & Giddy Up’ van deze Australische rockers staat er vol mee. Luister maar eens naar ‘I’m Not A Loser’, ‘Blowjobs’ of ‘Balaclava Lover Boogie’. Het is een van de lievelingsbands van de mannen van King Gizzard & The Wizard Lizard, die de band meenam op hun Europese tournee.

SOMEONE (NL)
Een artiest die de focus muzikaal bij psychpop-georiënteerde wegdroommuziek legt met eenzelfde rauwe energie als St. Vincent, maar dan op het instrumentarium van Pond. Inmiddels is Someone verder gegroeid dan enkel muziek, en maakt ze van haar optredens audiovisuele ervaringen in een eigen wereld. Dus verwacht een spectaculair totaalgebeuren met zowel geluid als beeld.

MINTZKOV (BE)
Mintzkov komt terug naar de Muziekgieterij voor een exclusieve try-out en wel op 15 juni tijdens het Transformer Festival. Deze Antwerpenaren zijn graag geziene gasten in Maastricht en na een show op Bruis en een enkele clubshows in de Muziekgieterij, is het nu uitkijken naar de nieuwe nummers die ze ten gehore gaan brengen op 15 juni.

BAWRENCE OF ARALIA (NL)
Forward thinking pop from the vibrant scene in Maastricht, The Netherlands. Hypnotic guitar work like Steve Gunn or Riley Walker do, Bawrence of Aralia does it a little less pop and traditional. Debut-LP “Bawredom” was released through Dutch independent label Subroutine Records in October 2018, and received favourable reviews from leading Dutch newspaper De Volkskrant and Oor Magazine, among others. Notable performances include a show at Maifeld Derby festival, a releasetour through Germany and The Netherlands with Austrians Melt Downer and support slots for bands like Mild High Club, Peter Kernel and Lala Lala.

PENELOPE ISLES (GB)
Naast Green Man Festival ook op Transformer Festival! Als het openbreken van een rots om een kristal binnenin te ontdekken. Glinsterend, intiem en prachtig destructief, dit is de ervaring van Penelope Isles. Broer en zus, Jack en Lily Wolter, maken muziek die nieuwsgierigheid en gevoeligheid toont voor de wereld om hen heen. De vierdelige band uit Brighton heeft een geluid dat zich zowel dramatisch als zacht ontvouwt. Nostalgisch, maar ontegenzeggelijk nieuw, Penelope Isles debuut LP ‘Until The Tide Creeps In’ wordt uitgebracht in maart 2019 op Bella Union Records. Voor de liefhebbers van het vroege Arcade Fire, Grandaddy en Mogwai.