Archief Florentz & Franck

Michel Bourcier

Jean-Louis Florentz Les Laudes
César Franck Prière

Michel Bourcier orgel

Beleef de vertolking van Les Laudes door organist Michel Bourcier zelf, voor wie Jean-Louis Florentz dit magistrale werk componeerde.

Vijftien jaar geleden overleed Jean-Louis Florentz, 56 jaar. Hij liet een klein, maar intens doorwrocht oeuvre na van een vijftiental werken. Oud-student van Olivier Messiaen, werd hij geenszins epigoon, al deelden ze vele interesses: orgel, ethnomusicologie, liturgie, ornithologie. Zijn droomcontinent was Afrika en hij was een avontuurlijke “grand voyageur”. Zijn bijzondere belangstelling ging naar de Christelijke cultuur van Ethiopië, en hij beheerste de kerktaal, het semitische Ge’ez.

Drie van zijn werken vormen een “symfonische” triptiek over Maria, en het middenluik, voor orgel, is Les Laudes: een zevendelige gebedscyclus, als een soort rozenkrans, maar allerminst zoetelijk, van ruim een half uur, geïnspireerd op het ochtend-officie van de Ethiopische kerk. Toen Florentz dit werk schreef, werd die kerk vervolgd door het genocidaire communistische regime. 
Als overpeinzing op Les Laudes klinkt Prière van de in Luik geboren componist en organist César Franck. 

Vrijthof 47
6211 LE Maastricht
Telefoon 043 350 5555
info@musicasacramaastricht.nl
Keizer Karelplein 3
6211 TC Maastricht
Telefoon 043 321 2082
parochiebureau@sintservaas.nl