Festivallezing - De paradox van het gebed

Marc De Kesel

Filosoof Marc De Kesel buigt zich in zijn festivallezing over het thema.

Bidden is vragen, verzoeken, smeken. Alles komt van God, hem kun je alles vragen. Maar kan ik om iets vragen enkel voor mijzelf, en dus niet voor een ander? Meer nog: als we met zijn allen alles aan God te danken hebben, kunnen/mogen we hem dan überhaupt wel iets vragen.
Is dat niet juist een belediging aan zijn adres, een miskenning van zijn grenzeloze goedheid? Marc De Kesel gaat in zijn lezing nader in op een paradox die in het hart van het gebed schuilt.

Marc De Kesel, filosoof, PhD in de wijsbegeerte en auteur van talloze boeken over mystiek, is directeur Interne & Externe Zaken van het Titus Brandsma Instituut. In deze hoedanigheid houdt hij zich bezig met de dagelijkse leiding van het instituut én het op de kaart zetten van het Titus Brandsma Instituut. ‘De lange traditie van de christelijke mystiek is onnoemelijk veel rijker dan velen denken. De expertise daarin wil het TBI met universiteit en samenleving graag delen’, aldus De Kesel.

Als wetenschapper doet hij onderzoek naar religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie en kunst- en cultuurkritiek. Zijn onderzoeksresultaten beschreef hij in talloze boeken en artikelen , waaronder Eros & Ethics, 2009), Goden breken. Essays over Monotheïsme, 2010), Auschwitz mon amour: Over Shoah, fictie en liefde, 2012); Niets dan liefde. Het vileine wonder van de gift (Amsterdam: Sjibbolet, 2012), Zelfloos. De mystieke afgrond van het moderne Ik (Utrecht: Kok, 2017).

Eerder was hij professor filosofie  aan de Université Saint-Paul in Ottawa (Canada) en docent cultuurfilosofie aan de Arteveldehogeschool in Gent (België). Ook was hij als onderzoeker verbonden aan de faculteit Theologie van de KU Leuven en de faculteit Letteren van de Universiteit Utrecht.

Met gelegenheid tot het stellen van vragen.


vr 20 september | 13.30-14.15 uur

vrije entree

Musica Sacra Maastricht

vr 20 sep 2019 13:30 - 14:15 GRATIS reserveren niet mogelijk
Vrijthof 47
6211 LE Maastricht
Telefoon 043 350 5555
info@musicasacramaastricht.nl