Collectie in Actie

Met een gekreukelde Europese vlag opende de driedelige tentoonstelling Collectie in Actie, de openingsexpositie van Museum De Domijnen – afdeling Hedendaagse Kunst in Ligne.

Hoe zien we de wereld? Waar staan we nu? Welke invloed hebben we? Om een dialoog te creëren met de actualiteit, de stad en haar inwoners staat er om de vier weken één werk centraal. Burgemeester Sjraar Cox opende met terechte trots en vele actuele voorbeelden de tentoonstelling die actuele maatschappelijke kwesties niet onberoerd laat.

‘Bezoekers hebben inspraak in de kunstwerken die getoond worden, en dat spreekt mij aan in een tijd waarin wij de mond vol hebben van ‘participatie’ en iedereen zijn mening verkondigt in ‘oneliners’. De interactie die daardoor ontstaat wordt afgezet tegen het licht van maatschappelijke kwesties zoals armoede, racisme en de vluchtelingenproblematiek. In onze snel veranderlijke wereld is dat mijns inziens heel waardevol.’ Zegt Cox.

Dat de werken voldoende stof bieden tot nadenken beamen de gasten bij de opening. ‘London Calling’ van Jota Castro verwijst bijvoorbeeld naar het gelijknamige nummer van de Engelse punkband ‘The Clash’ maar is binnen de expo uiteraard ook een actuele knipoog naar de brexit. Wat betekenen vrijheid en democratie vandaag?

Een ijsbeer met een palmboom op zijn rug en een aantal zelfgemaakte caleidoscopen aan een koordje zullen in de komende weken worden uitgelicht. Naast een continue wisseling van kunstwerken, staat er nog heel wat op het programma. ‘We willen het museum niet enkel laten fungeren als tentoonstellingsruimte maar ook deels als collegezaal, workshopruimte, ontmoeting- en vergaderplek. Lokale organisaties, opleidingen en groeperingen werden opgeroepen om hier gebruik van te maken.’ zegt gast-conservator Joanna van der Zanden.

Museum De Domijnen – Hedendaagse Kunst (Ligne 5 – Sittard) is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00.

Foto: Rob Nijpels.