Archief Manmade: No Human

Museum aan het Vrijthof toont schoonheid van verval met fotografie Jan Stel

Vanaf eind juni toont Museum aan het Vrijthof in Maastricht de fotowerken van Jan Stel (Purmerend, 1970) in de overzichtstentoonstelling MANMADE / NO HUMAN. De autodidact kunstfotograaf legde in zijn loopbaan vele verlaten gebouwen vast die ooit bruisten van het leven. Een selectie van zijn beelden zal te zien zijn vanaf 22 juni. 
 
Jan Stel exploreert en fotografeert verlaten plekken van onze tijd. Een vergeten wereld waar de mensheid uit verdwenen is. De mix tussen een fascinerende geschiedenis en de afwezigheid van mensen in combinatie met de nieuwsgierigheid naar de schoonheid van het verval is de fotografische essentie van zijn werk. 
 
MANMADE / NO HUMAN toont uniek werk waarbij de filosofische visie van Jan Stel duidelijk voelbaar is voor de bezoeker. Hij brengt graag de rol van de mens en de maatschappij middels verval in beeld. Hoe kan iets dat veel geld heeft gekost, waar de levens van mensen zich hebben afgespeeld, een gebouw of historie dat bewust gecreëerd is, dusdanig worden vergeten, of door de tijd ingehaald is en langzaam vervallen raakt en door de natuur weer overgenomen wordt. In zijn fotografie onderzoekt hij uitzonderlijke plekken waar dit proces heeft plaatsgevonden of nog in gang is. De ambiance en het authentieke is wat zijn oog trekt. Sommige van deze locaties bestaan nog, andere zijn verdwenen of hebben een nieuwe invulling gekregen.
 
Stel, die begon met tekenen en illustreren en als jonge artiest pionierde met zijn graffiti-muurschilderingen, raakte rond 1998 geïnteresseerd in vergane glorie en het vastleggen hiervan middels fotografie. Hij fotografeert altijd in natuurlijk, puur licht, zonder flits of studiolampen. Hij fotografeerde in binnen -en buitenland vele locaties waaronder een oude gashouder, staalfabriek, koeltoren, elektriciteitscentrale, wijnkathedraal, casino en monumentale landhuizen.
 

van 22 juni tot en met 15 september 2019 | Open: dinsdag t/m zondag  10:00 - 17:30 uur