Modemuseum Hasselt

Het Modemuseum startte zijn activiteiten in het najaar van 1987 en opende zijn deuren voor bezoekers in 1989. Na enkele jaren onderbreking (1993-95) omwille van de ingrijpende restauratie- en inrichtingswerken werd het museum definitief en in zijn gerenoveerde huisvesting voor het publiek toegankelijk gemaakt op 2 september 1995.

De collectie van het Modemuseum Hasselt telt ongeveer 17.000 items gaande van kleding, schoenen, handtassen en accessoires tot ondergoed. Deze objecten geven een beeld van de Westerse modegeschiedenis vanaf 1750 tot vandaag. Het collectiebeleid is erop gericht zowel historische kleding als stukken van hedendaagse ontwerpers te verwerven en te bewaren in de meest optimale omstandigheden.

De initiële collectie van het MMH bestond uit de verzameling van de Roemeense scenograaf en kostuumontwerper Andreï Ivaneanu (1936-1989). Sinds 1989 werd zijn verzameling verder aangevuld met aankopen en schenkingen. Zo mocht het MMH tijdens de jaren 1990 enkele historische topstukken uit de 18de en 19e eeuw in ontvangst nemen. De stukken uit de 20ste eeuw variëren van haute couture en ceremoniekleding tot confectiekleding. Naast kleding van internationale modehuizen verzamelt het MMH specifiek couturekleding van Hasseltse waarden zoals Jeurissen, Moray en Quetin. Deze lijn wordt doorgetrokken in het verzamelbeleid rond hedendaagse mode waarbij creaties van Limburgse ontwerpers zoals Martin Margiela en Raf Simons extra aandacht krijgen.

De website van het MMH ontsluit een selectie van een 250-tal collectiestukken die een beeld geven van de kerncollectie. Ze zijn beknopt beschreven en historisch gekaderd aan de hand van wetenschappelijke literatuur. Historische datering van kleding is echter geen exacte wetenschap.

Deze stukken zijn NIET permanent te zien. MMH heeft sinds 2002 geen vaste opstelling meer. 

Gasthuisstraat 11
3500 Hasselt
België
Telefoon 0032 11 23 96 21
modemuseum@hasselt.be

Nieuws

Geen resultaten gevonden.

Agenda

Geen resultaten gevonden.