Archief Reuzenstoet

Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni staat er in Maastricht iets gigantisch te gebeuren

Een heel weekend lang staat de stad in het teken van het Reuzenfeest. Het is een bijzondere editie want Stadsreus Gigantius en zijn Reuzengilde, de gastheren van dit evenement, vieren hun 50-jarig jubileum. Voor jong en oud vinden er feestelijke activiteiten plaats, allemaal gratis te bezoeken en in het centrum van de stad.

Tot en met zaterdag 8 juni | Expositie ’50 jaor Gieg’
Boekhandel Dominicanen, Winkelcentrum Entre Deux Wist je dat er al sprake was van een reus in Maastricht in 1550? En dat dit historische figuur de start was van Reuzengilde Gigantius in 1968? De mini-expositie vertelt het verhaal van de afgelopen 50 jaren en laat zien hoe ‘Gieg’ uitgroeide tot een icoon voor de stad.

Zaterdag 1 juni, 14.00 uur | Kinder-reuzenstoet
Start Rechtstraat (Wyck), eindpunt Markt
Negen Maastrichtse basisscholen knutselden hun eigen mini-reus en laten deze vol trots zien. Stadsreus Gigantius, de sprekende reus Contios en de reuzen uit het Catalaanse Réus maken de optocht compleet.

Zondag 2 juni, 14.00 uur | Internationale Reuzenstoet
Start Boschstraat door de binnenstad weer terug naar de Markt Een bonte stoet van gezelschappen en reuzen uit binnen- en buitenland trekt door het centrum van Maastricht. Reuzen met hun Gildes, muziekgezelschappen, steltlopers, vaandeldragers, dieren en figuranten nemen je mee terug in de tijd.

 

Meer informatie over de Reuzenstoet is te vinden op www.gigantius.nl