Archief Liberty Festival

De dag waarop Maastricht 75 jaar geleden bevrijd is, viert de stad feest op het Koningsplein!

Vrijdag 13 september 2019 

19.30 uur – Kranslegging Bevrijdingsmonument 

(Foto: Monument Koningsplein)

Bij het Limburgs Bevrijdingsmonument aan het Koningsplein vindt om 19.30 uur een officieel moment met toespraken en een kranslegging plaats. Een vertegenwoordiging van de Old Hickory Divisie, die 75 jaar geleden Maastricht bevrijdde, is hierbij aanwezig. 

Datum: 13 september 2019
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Koningsplein Maastricht
Entree: gratis

21.00 uur – Voorstelling Liberation 
Op 13 september 1944 werd Maastricht bevrijd als eerste grote stad van Nederland. Het zou dan nog een ruim half jaar duren voordat heel Nederland van de Duitse bezetting verlost zou zijn. In deze periode wisselden hoop en angst voor zowel de inwoners van Maastricht als de in de stad aanwezige geallieerde soldaten elkaar voortdurend af. 

De Vief Köp presenteert de voorstelling LIBERATION: een herkenbaar totaalspektakel waar acteurs met dagboekfragmenten afgewisseld worden met muziek door symfonieorkest ArkA, meer dan honderd figuranten, een kinderkoor, historische wagens, et cetera, et cetera. Met onder meer Eric Jaspers, Jos van Herpen, Marie-Louise Mientjes, Onno Hoes, Atletiek Maastricht, Jelke Schijlen en vele, vele anderen. Neem je dansschoenen mee!

Tekst & regie: Sybrand van der Werf | Muzikale leiding: Manon Meijs | Productie: Stichting "De Vief Köp"

Aankomst bevrijdingsvuur
Na afloop van Voorstelling Liberation (rond 22:15) komen lopers van Atletiek Maastricht met het bevrijdingsvuur uit Normandië aan bij het Bevrijdingsmonument. Na een reis van acht dagen ontsteken zij daar het bevrijdingsvuur, wat het moment markeert waarop Maastricht 75 jaar geleden werd bevrijd.  

Bevrijdingsbal
Nu het bevrijdingsvuur is ontstoken, gaan we de vrijheid vieren! Het publiek wordt uitgenodigd om samen met de acteurs van de voorstelling, de dansvloer rondom het Limburgs Bevrijdingsmonument te betreden. De muziek wordt verzorgd door het orkest dat ook het openluchtspel muzikaal begeleidde.  

Datum: 13 september 2019
Aanvang: 21.00 uur
Locatie: Koningsplein Maastricht
Entree: met gratis voucher (te bestellen via: https://www.75jaarliberation.nl/programma/, maximaal 4 tickets per persoon) 

Zaterdag 14 september 2019 
14.00 uur – Kranslegging Old Hickory monument en overtocht bevrijdingsvuur

Op de plek waar nu het Old Hickory monument staat, staken 75 jaar geleden Amerikaanse militairen met een bootje de Maas over om het westelijk deel van de stad te bevrijden. Na aankomst van het Bevrijdingsvuur, vindt hier een kranslegging plaats. 

Aansluitend aan de kranslegging bij het Old Hickory monument wordt het Bevrijdingsvuur met een sloep overgebracht van de oostelijke naar de westelijke Maasoever, begeleid door onder andere waterscouts. Aangekomen aan de overzijde, brengen lopers van Atletiek Maastricht het vuur naar de kop van de Sint Servaasbrug, om vanaf daar onderdeel te worden van de Tickertape-parade 

Datum: 14 september 2019
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: Old Hickory Monument, Randwyck
Entree: gratis   

15.00 uur – Ticker-tape Parade 
Amerikaanse taferelen in Maastricht… Een tickertape parade zag je misschien ooit in een film, maar nu krijg je de kans om dit ‘gewoon’ in Maastricht mee te maken. Op zaterdag 14 september huldigen we de veteranen die voor onze vrijheid gestreden hebben in de Tweede Wereldoorlog. Fly-overs met historische vliegtuigen, muziekkorpsen en legervoertuigen verzorgen samen een feestelijke intocht. 

Het Bevrijdingsvuur dat de lopers van Atletiek Maastricht vanuit Caen (950 km) meegebracht hebben, gaat mee in de stoet. Zij overhandigen de vlag uit Mortain (Normandië) en de Europese vlag (overhandigd door Frans Timmermans in Brussel) aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake, waarna deze worden geplaatst bij de andere vlaggen in de hal van het stadhuis die in de loop der jaren door de atleten in Normandië en België zijn meegebracht, als symbool voor de onderlinge vriendschap en vrijheid.

Tickertape belooft er (vooral in de Hoenderstraat) in overvloed te zijn en een euforisch moment zal het hoe dan ook worden. Samen herdenken we en vieren we de vrijheid! 

Route: Lage Barakken – Sint Servaasbrug – Kesselskade - Hoenderstraat - Markt

Datum: 14 september 2019
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Lage Barakken – Sint Servaasbrug – Kesselskade - Hoenderstraat - Markt
Entree: gratis  

15.00 uur – 23.00 Liberty Festival  
De dag waarop Maastricht 75 jaar geleden bevrijd is, vieren we feest! We herdenken en eren de veteranen die voor onze vrijheid gestreden hebben. Dat we vandaag de dag leven in vrede, is niet vanzelfsprekend. Na afloop van de Ticker-tape Parade, kun je direct door naar de Markt. Daar wachten big bands, harmonieën en fanfares uit Maastricht, koren en een speciaal verrassingsoptreden op je. Ook kun je er oude oorlogsvoertuigen bewonderen. We gaan herdenken en feest vieren. En dat doen we in stijl van de jaren 40. In de avond maakt de NOS een live-uitzending. 

Vanaf 19:00 trekt er een parade van Maastrichtse harmonieën en fanfares vanuit het Stadspark bij de Onze Lieve Vrouwewal via het Bat, Vissermaas, Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Grote Staat en Spilstraat naar de Markt. 

Om 20:00 brengen de Maastrichtse muziekgezelschappen een gezamenlijk saluut aan de veteranen.

Datum: 14 september 2019
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Markt Maastricht
Entree: gratis