Landgoed Heerdeberg

Tegen de beboste mergelhellingen van de Keerderberg vindt u Landgoed Heerdeberg. Een verrassend groene plek omringd door boomgaarden en weilanden, onderaardse grotten, met uitzicht op Maastricht en de Sint Pietersberg. Op dit Landgoed zijn natuur, cultuur en streekproducten samengebracht.

Het landgoed is in eigendom van een familie die ernaar streeft om voor deze en volgende generaties er een bijzondere plek van te maken. Zo zetten ze zich er onder meer voor in om oorspronkelijke agrarische functies in ere te herstellen.  U vindt er onder meer Bonte Bentheimer biggen die er vrij rondscharrelen, kippen, schapen alsook een Afrikaanse Beeldentuin, slagerij en café waar de producten van het land geproefd en gekocht kunnen worden.

Met de Afrikaanse Beeldentuin steunt de familie, middels het verstrekken van microkredieten, startende vrouwelijke ondernemers in Zimbabwe. Zo wordt de economie gestimuleerd op plek waar de beelden oorspronkelijk vandaan komen. Hiervoor is de Bernard Matemera foundation opgericht. Een fonds dat de naam draagt van Bernard Matemera, de vader van de Zimbabwe kunstenaars. In het hoogseizoen geven twee ervaren kunstenaars uit Zimbabwe, Merchers Chiwawa en Zebb Chakawa, er beeldhouw-workshops.

Het gebied kent een rijke historie die terug gaat tot de 15e eeuw. Landgoed Heerdeberg was oorspronkelijk onderdeel van een voogdij voor jongens in Heer, Maastricht. De agrarische gebouwen en weides voorzagen in een groot deel van de voedsel voorziening van het klooster.

Langs de steile rand van het plateau loopt een ecologische corridor in noord-zuidelijke richting, van het Savelsbos via de Trichterweg en Riesenberg naar de Scharnderberg. Deze bestaat uit bossen en graften. Samen met het bos bij Huize St. Joseph vormt het bos van de  Scharnderberg een belangrijke stepping stone in dit lint van bossen en graften. Een bijzonderheid is, dat het bos zich als een hellingbos boven een groevecomplex bevindt.

Het aangelegde park dat toegang geeft tot het aangrenzende Savelsbos maakt van Landgoed Heerdeberg de entreepoort tot een uniek natuurgebied. In de loop van de eeuwen hebben er bijzondere beschermde dieren- en plantensoorten overleefd en zijn er ten gevolge van recente aanpassingen de natuurwaarden verbeterd.

Pater Kustersweg 20
6267 NL Cadier en Keer
Telefoon 043- 3110052
info@heerdeberg.nl

Nieuws

Geen resultaten gevonden.

Agenda

Geen resultaten gevonden.