Archief GEKADERD

Kunstcollectie Provincie Limburg (BE) te zien in Gourvernement te Maastricht

In de expo GEKADERD worden 17 kunstenaars met Belgisch-Limburgse roots uitgelicht. Ze vertegenwoordigen de evolutie van de Limburgse kunst in de tweede helft van de 20ste eeuw. Elk kunstwerk reflecteert enerzijds een specifieke kunststijl en anderzijds de ziel van de kunstenaar en zijn/haar blik op de wereld. Curatoren Marc Milissen en Herman Maes plaatsen de Limburgse collectie in deze expo in een internationale context met werken van onder meer Richard Hamilton, Roger Raveel, Gerhard Richter, David Hockney, … Door de werken samen te tonen, zie je meteen dat de Limburgse kunstenaars onderdeel waren van een veel ruimere beweging en hoe de verschillende kunstenaars elkaar beïnvloedden over de landsgrenzen heen.  

 

Scheiding beide limburgen
Aanleiding voor deze unieke tentoonstelling in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht is de scheiding van Nederlands- en Belgisch-Limburg, 180 jaar geleden. Op 19 april 1839 werd het “ Verdrag van Londen” getekend. Dit historische feit staat in het collectieve Limburgse geheugen gegrift. Toch is deze scheiding niet altijd een evidentie en werken beide Limburgen nog op vele vlakken samen. Het Limburgsymbool getuigt hiervan.

Op kunstzinnig vlak ontstonden er twee werelden, die ook de kunstcollecties van de provincies Nederlands- en Belgisch-Limburg overduidelijk reflecteren.

In België heerst vanaf het begin van de 20ste eeuw de traditie om gericht een referentiecollectie voor de Vlaamse provincies aan te kopen. Deze werken sieren in de diverse gebouwen van de provincies en werden talloze keren ingezet voor tijdelijke tentoonstellingen. In Nederland bestaat deze traditie niet. De Nederlandse provincie Limburg koos er echter bewust voor om een bedrijfscollectie uit te bouwen. De doelstelling is om de Limburgse kunstwerken te laten leiden tot zintuiglijk genot en intellectuele verbreding. Daarnaast zijn het aanknopingspunten voor verhalen over Limburg.

 

Kunstenaars:
Expo deel 1 (17 Limburgse kunstenaars): Guy Bleus, Jan Carlier, Walter Daems, Hugo Duchateau, Fred Eerdekens, Ado Hamelryck, Jos Jans, Herman Maes, Urbain Mulkers, Paul Sochacki, Piet Stockmans, Malou Swinnen,  Gido Vanlessen, Tejo Van den Broeck, Vincent Van Den Meersch, Koen Vanmechelen, Liliane Vertessen.

Expo deel 2 (Grafiek): Gilbert and George, Gerhard Richter, Ron B. Kitaj, James Rosenquist, Pierre Cordier, Arman, Marthe Wéry, Claes Oldenburg, Dieter Roth, Robert Rauschenberg, Willy De Sauter, Jim Dine, Frank Stella, Jasper Johns, Jan Dibbets, Hamish Fulton, David Hockney, Pat Andrea, Joe Tilson, Sol Lewitt, Richard Hamilton, Marcel Broodthaers, Patrick Caulfield, Nicola De Maria, Dan Graham, Tim Head, Reinier Lucassen, Roman Opalka, Sarah & Charles, Walter Swennen, Dan Van Severen, Ben Vautier, Gordon  Matta-Clark, Roger Raveel. 

 

Opening: donderdag 18 april | 18:30 uur | De expo is te bezoeken t/m vr 30 augustus | open: werkdagen: 9:00 - 18:00 uur | gesloten: weekends & 22.04, 30.05, 31.05, 10.06 | gratis | voor meer info klik hier

Limburglaan 10
6229 GA Maastricht
Telefoon +31(0)43-389777