Archief Geen dag zonder lijn

Tekeningen van Gilbert De Bontridder en van winnaars van de gelijknamige prijs. Van 25 juni t/m 4 september.

De Gilbert de Bontridder Prijs wordt jaarlijks uitgekeerd aan een student van de opleiding Fine Arts,  Autonome Beeldende Kunst (AUT) van de Faculty of Fine Arts and Design Maastricht. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2 000 beschikbaar gesteld door de Stichting Art Promotion en een werk uit de nalatenschap van Gilbert De Bontridder. Zijn weduwe Magda De Bontridder reikt jaarlijks deze prijs uit.

Vanaf de jaren 1980 was Gilbert de Bontridder (1944 Ukkel – Maastricht 1996) als docent & coördinator verbonden aan de afdeling Schilderen van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. In die periode legde hij vooral veel nadruk op de interactie tussen praktijk en theorie en liep hij in feite vooruit op de huidige discussie over dit onderwerp.

De Gilbert De Bontridderprijs is dan ook een prijs die wordt uitgereikt aan een student wiens afstudeerproject getuigt van deze interactie.

Gilbert de Bontridder heeft veel getekend tijdens zijn leven. In deze expositie vormt een ruime selectie uit zijn nagelaten tekeningen het uitgangspunt.

Volgens de overlevering was ‘Nulla dies sine linea’ (Geen dag zonder lijn) het adagium van Apelles, hofschilder van Alexander de Grote. Het werd ook het motto van de Zwitserse kunstenaar Paul Klee. Voor hem betekende dit, dat je elke dag met je vak bezig moet zijn, telkens even moet denken waarom het ook weer te doen was in je leven. In zijn en ons geval is dat de scheppende kunst, maar het geldt eigenlijk voor iedereen.

Naast het werk van Gilbert worden tekeningen van prijswinnaars getoond alsmede resultaten van een recente workshop van een aantal studenten Fine Art.

Zie ook de website: http://gilbertdebontridderprijs.nl/

 

Prijswinnaars Gilbert De Bontridderprijs:

Maarten Davidse & Simon Weins (2014), Nina Kuka (2013), Amber Bus (2012), Chaïm van Luit & Joep Vossebeld (2011), Jens Brouwers (2010), Marie-Claire Krell (2009), Tim Rutten (2008), Jack Reubsaet (2004)

Deze expositie is georganiseerd in samenwerking met de Maastricht Academy of Fine Arts and Design en is t/m 4 september gratis te bezichtigen, op werkdagen van 9 tot 18 uur