Godfried Dols | Sittard Beeldhouw Atelier

Kunstenaar, expositieruimte, atelier

… een weg naar binnen …
Precies op de grens van mijn binnen- en buitenwereld manifesteert zich het beeld. Meer dan slechts door te kunnen of door te weten zoeken mijn handen en ogen een lijnen die mijn hart raken. Lijnen en de glooiïngen die als vanzelf of in strijd lijken te ontstaan.

Behoedzaam kan ik zo naar binnen kijken naar dat wat onzichtbaar, maar werkelijk waar is. En het beeld is dan niet slechts een mooie vorm, maar méér… maar ik zeg het niet, want dan vlucht t weg. Ontroering is het, dat wat ik van buiten zie en me van binnen raakt, me beroert, meevoert naar ergens, maar waar?

 

Over Godfried Dols

Godfried Dols (1958). Op artistiek gebied ontwikkelde hij zich van zijn 18de tot zijn 30ste levensjaar als autodidact in pottenbakken. Daarna volgde een periode van 20 jaar waarin het creëren van kunst op grond van carriëre en persoonlijke ontwikkeling op de achtergrond stond. Beroepsmatig heeft hij een oorsprong als all-round technisch vakman en docent. Tussen 2008 en 2012 volgde hij scholing bij diverse kunstenaars in Nederland en België). In Heerhugowaard leerde hij het vak van vermallen t.b.v. bronsgieten. In België, volgde hij een specialisatie opleiding glazuurtechniek. Met zijn ervaring als docent geeft hij graag kennis en ervaring door in cursussen in eigen atelier in Sittard, het Sittards Beeldhouw Atelier SBA.

Beschrijving van het werk
Godfried maakt sterk figuratief geörienteerd werk, voornamelijk werk in brons in oplage. Een enkele keer unieke werken in gepatineerde klei. Regelmatig komen mythische elementen in zijn werk naar voren. Inspiratie haalt hij uit ‘het leven zelf’, uit de Griekse mythologie. Ook de persoonlijke groei die hij doormaakte aan de hand van zijn opleiding tot  NLP-coach en begeleider van systemisch werk vindt zij  weerslag ik zijn werk. Sinds hij zich vanaf 2009 bezig ging houden met  beeldhouwwerk, ontwikkelt hij zich als professioneel kunstenaar in hoog tempo.
Zijn werk kenmerkt zich als een dynamisch spel van beweging, balans en zwaartekracht, met een ‘barokke’ touch van eigentijdse vrouwelijke en mythische elementen. Het gehele proces van boetseerwas tot brons (vermallen, inpenselen, aankanalen, voorbereiden kern, invormen, siceleren, patineren en op sokkel plaatsen) voert hij in eigen atelier uit. Alleen het bronsgietwerk wordt uitbesteed, afhankelijk van zijn wensen bij diverse bronsgieterijen.

Quote
“Ik ervaar dat ik door het maken van een beeld niet slechts de buitenkant vorm en creëer, maar in dat proces de binnenkant van de mens omhul en daarmee zichtbaar maak. Een zekere voelbare aanwezigheid van Ziel geef. Het beeld roept niet alleen door zijn fysieke buitenlaag, vorm, kleur, structuur en textuur emoties op, maar ook en vooral doordat de binnenkant -of ziel- van het beeld wordt wakker geroepen in de toeschouwer zelf”.

 

Telefoon 06 - 22 22 73 90
info@godfrieddols.nl
Postadres
Onderstehof 6
6132 SM Sittard

Nieuws

Geen resultaten gevonden.

Agenda

Geen resultaten gevonden.