Archief Expositie NATURE

Cube design museum & Cooper Hewitt presenteren wereldtop designinnovaties om de aarde te redden in simultane expositie: de 62 meest vooruitstrevende designers wereldwijd van de afgelopen drie jaar, gelijktijdig te zien in Kerkrade en New York vanaf 10 mei 2019

Over de designers
Nature bestaat uit 62 innovatieve projecten van designers en onderzoeksinstellingen wereldwijd in diverse designdisciplines, zoals architectuur, mode, product design en landschapdesign. De strenge selectie van de projecten is gemaakt op basis van creativiteit, samenwerking met de natuur en functionaliteit. De expositie NATURE onderzoekt de manieren waarop designers duurzame productiemethoden verkennen, nieuwe manieren voor de bescherming van toekomstige generaties en het verdiepen van onze kennis van en relatie tot de natuur. Innovatiegebieden die aan bod komen, zijn synthetische biologie, biomedisch onderzoek, datavisualisatie, stadslandbouw, hernieuwbare energie en additieve productie. Een uitgebreide toelichting op de thema’s is te lezen in dit document.

De deelnemende designers zijn afkomstig van alle continenten wereldwijd. De Nederlandse designdiscipline is met zeven designers, waaronder Eric Klarenbeek en Teresa van Dongen, goed vertegenwoordigd. De complete lijst met deelnemende designers is te vinden in dit document.

“Met de start van het nieuwe millennium in 2000 zijn ook Cooper Hewitt’s Design Triennials van start gegaan. Deze expositieserie brengt iedere drie jaar een wereldwijd overzicht van actueel design naar de Verenigde Staten om zo de dialoog over uiteenlopende onderwerpen te voeden, “ zegt Caroline Baumann, directeur Cooper Hewitt, Smitsonian Design Museum. “De Design Triennial 2019 confronteert ons met onze grootste uitdaging tot nu toe -het verlies van natuur- en zet ons allen voor de vraag hoe we omgaan met de relatie tussen mens en natuur.” Voor deze zesde editie van hun Design Triennial werkt Cooper Hewitt voor de eerste keer in co-creatie met een ander museum, Cube design museum: “Het gelijktijdig openen van de Triennial aan beide zijdes van de oceaan versterkt de boodschap van de expositie en plaveit de weg voor leiders en gemeenschappen in alle sectoren van de samenleving zich aan te sluiten bij deze belangrijke dialoog, ”  zegt Baumann.

“De natuur staat onder grote druk door het menselijk handelen en de impact van onze levensstijl. Het ombuigen van de trend van natuurverlies is een urgente en cruciale, menselijke behoefte. De expositie NATURE laat duidelijk zien dat wij als mens ook in staat zijn de balans tussen de natuurlijke wereld en de door de mens gemaakte wereld weer te herstellen. Een boodschap die erg goed aansluit op de doelstelling van Cube: het tonen van design met impact; design dat gemaakt is vanuit menselijke behoeften en ambitie,” zegt Hans Gubbels, directeur van Cube design museum.


Over de expositie NATURE
De expositie is samengesteld door een team van curatoren van zowel Cooper Hewitt, als Cube design museum. Daarnaast is een internationaal team van adviseurs samengesteld om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk relevante projecten in de expositie worden opgenomen. Dit team bestaat uit: Aric Chen, curator at large, M+ Museum (Hong Kong); Michael John Gorman, directeur en oprichter, BIOTOPIA Museum (München); Suzanne Lee, chief creative officer, Modern Meadow (New York); Ravi Naidoo, oprichter, Interactive Africa (Cape Town); Simone Rothman, directeur en oprichter, FutureAir (New York) en Barbara Stauffer, chef community programs, National Museum of Natural History (Washington, D.C.). Het ontwerp van de expositie in Cube design museum wordt gemaakt door Van Eijk & Van der Lubbe. 

 

De tentoonstelling loopt van 10 mei 2019 t/m 19 januari 2020 | Openingstijden: Di t/m zo: 10:00 - 17:00 uur

Museumplein 2
6460 AD Kerkrade
Telefoon +31 (0)45 5676010
info@continium.nl