Archief The Fall Of The American Empire grof taalgebruik drugs discriminatie geweld eng

Maatschappelijke satire over een filosoof die noodgedwongen voor een koeriersdienst werkt en tijdens zijn werk voor een moreel dilemma komt te staan als hij getuige is van een overval. Op de grond: twee doden en een paar miljoen dollar

De filosoof, de 36-jarige Pierre-Paul, is een cynicus vol zelfmedelijden die vindt dat imbecielen de wereld regeren en ‘goede’ mensen zoals hij altijd het onderspit delven. Dat kan veranderen als hij bij de overval in Montreal besluit de zakken met dollars mee te nemen. Ongezien, want getuigen zijn er niet en de politie is nog niet gearriveerd. Al snel schakelt hij de hulp in van een wonderlijk gezelschap, bestaande uit een ex-crimineel die in de gevangenis high finance heeft gestudeerd, een luxe escortdame en een gladde financieel adviseur die weet hoe je geld kunt laten ‘verdwijnen’. Intussen moet Pierre-Paul uit handen zien te blijven van de politie en de gangsters van wie hij het geld heeft geroofd.

THE FALL OF THE AMERICAN EMPIRE is een verhaal over de gevolgen van geld in onze maatschappij. Een parabel die laat zien dat ook mensen die om de goede redenen de verkeerde dingen doen daar profijt van hebben, zowel materieel als spiritueel, als de wereld maar corrupt genoeg is. De 77-jarige regisseur Denys Arcand (in 2004 met LES INVASIONS BARBARES winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film) geeft daarmee ook commentaar op de toenemende invloed van de extreem kapitalistische Verenigde Staten op zijn geboorteland Canada. (jc)

 

ENGLISH
A witty and sardonic satire about a young man whose life is changed when he finds two bags of cash after an armed robbery.

Pierre-Paul Daoust, 36, an intellectual with a PhD in philosophy is forced to work as a deliveryman to afford a decent living. One day, while delivering a parcel, he gets caught in a hold up gone terribly wrong: two dead and millions in money bags laying on the ground. Pierre-Paul is confronted with a dilemma: leave empty handed, or take the money and run?
This new film by director Denys Arcand (Les Invasions Barbares) takes a witty yet touching look at the predominance of money in a society where all other values seem to have crumbled. Arcand’s probing intelligence turns the film into a subtle investigation of contemporary society, a society where the old social contract that once underpinned our interactions proves hollow.

 

Denys Arcand, Canada, 2018, 127 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alexandre Landry, Maripier Morin, Rémy Girard, Louis Morissette, Maxim Roy.

Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl