TEFAF & the City: Mijn Rembrandt + Q&A

Op donderdag 5 maart om 19:30u presenteert Lumière de exclusieve TEFAF-première van Mijn Rembrandt, een documentaire van Oeke Hoogendijk (Het nieuwe Rijksmuseum) over Rembrandt. De regisseur is bij de voorstelling aanwezig en beantwoordt vragen uit het publiek tijdens het nagesprek (Q&A)

In haar nieuwe documentaire duikt filmmaakster Oeke Hoogendijk (Het Nieuwe Rijksmuseum, 2014) in de wereld van de oude meesters. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

Terwijl collectioneurs ons deelgenoot maken van hun intieme band met ‘hun’ Rembrandt, brengt een van hen, de Franse baron Éric de Rothschild, twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

De film geeft een fascinerend inzicht in wat het werk van deze Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt.

 
Oeke Hoogendijk, 2019, 97 min. Nederlands, Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Lumière Cinema Maastricht

do 05 mrt 2020 19:30 Ticket
Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl