Archief Roma

De beeldschone in zwart-wit gedraaide film van de Mexicaanse filmmaker Alfonso Cuaró (Gravity, Y Tu Mamá También, Children of Men) portretteert het autobiografische verhaal van een uiteenvallend middenklassengezin in het Mexico van de jaren 70

Roma is de wijk in Mexico-Stad waar hij begin jaren zeventig zelf als kind opgroeide. Cuarón liet tot in detail zijn geboortehuis nabouwen, plaatste er zelfs ouderlijke meubels in, en situeerde er een autobiografisch portret van een gezin met vier kinderen en twee dienstmeisjes. Het leven gaat er ogenschijnlijk zijn gangetje, tot de vader van het gezin vreemdgaat. Het is het stille en bescheiden dienstmeisje Cleo die de boel bij elkaar houdt. Intussen raakt ze zwanger van een man die bij dat nieuws meteen wegrent.

ROMA is een haast meditatieve film waarin de tijd binnen de muren van het appartement langzaam voortglijdt, soms onderbroken door heftige gebeurtenissen buiten de deur, zoals de bloedige studentenprotesten in Mexico-Stad uit 1971. Verwacht geen uitgebreid plot met allerlei spannende verwikkelingen, wel een aaneenschakeling van oogverblindende scènes die soms vloeiend in elkaar overlopen. 

Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl