Archief Portrait de la Jeune Fille en Feu

In Cannes bekroond kostuumdrama over de onmogelijke liefde tussen de adellijke Héloïse en de kunstenares die is ingehuurd om haar in het geniep te portretteren.

Het verhaal speelt zich af op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de achttiende eeuw. Kunstenares Marianne is gevraagd om een portret van de eigengereide Héloïse te schilderen, dat vervolgens naar een potentiële huwelijkspartner zal worden gestuurd. Héloïse staat evenwel niet om een huwelijk te springen en mag niet weten dat Marianne aan een portret werkt. Overdag observeert Marianne tijdens lange wandelingen aan de Franse kust haar model: haar bewegingen, haar blik. ‘s Nachts werkt ze stiekem aan het schilderij. Terwijl het huwelijk dichterbij komt, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.

De nieuwe film van Céline Sciamma (GIRLHOOD) is een tijdloos en schrijnend verhaal over verliefdheid en verlangen. De film toont hoe de mores van de tijd en de beperkte vrijheid van vrouwen zich ook uitte in de schilderkunst en de wijze waarop vrouwen werden geportretteerd. De film behoorde in Cannes tot de topfavorieten voor de Gouden Palm, maar greep naast de hoofdprijs. De film werd wel bekroond met de Queer Palm en de Prijs voor het Beste Scenario.

 

Céline Sciamma, Frankrijk, 2019, 119 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adèle Haenel, Valeria Golino, Noémie Merlant, Luàna Bajrami.
Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl