Archief Once Upon a Time in … Hollywood grof taalgebruik 16 jaar drugs geweld

Vijfentwintig jaar na Pulp Fiction serveert Quentin Tarantino zijn negende film: een epos over het Los Angeles van 1969, met Leonardo DiCaprio als verlopen tv-ster en Brad Pitt als diens chauffeur en vaste stuntman

De twee proberen aan de bak te komen in een filmindustrie die ten opzichte van de jaren vijftig (toen Rick Dalton de hoofdrol speelde in een westernserie) haast onherkenbaar is veranderd. Dalton komt nu niet verder dan wat rollen als zware jongen in willekeurige tv-episodes. Voor zijn stuntdubbel Cliff is daardoor niet veel meer te doen, maar de twee blijven onafscheidelijke vrienden. Rick verhuist intussen naar een appartement naast dat van het net getrouwde stel Roman Polanski en Sharon Tate.

De film brengt het Hollywood uit deze jaren met veel liefde tot leven. ONCE UPON A TIME IN … HOLLYWOOD speelt in de maanden voordat de brute moord op Sharon Tate door een lid van de sekte van Charles Manson in augustus 1969 een einde maakte aan een onbezorgde periode in het epicentrum van de filmindustrie. Tarantino presenteert meerdere verhaallijnen, waarin ook verschillende oude sterren (van Steve McQueen tot Bruce Lee) voorkomen. Het acteerwerk is fenomenaal, zeker van DiCaprio, Pitt en Robbie. Op de bekende filmwebsite imdb.com komen de eerste 6.500 recensies van filmkijkers uit op een 9,7. Ook de internationale filmpers is enthousiast. Verplichte kost dus voor Tarantino-liefhebbers. (jc)

 

ENGLISH
Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood visits 1969 Los Angeles, where everything is changing, as TV star Rick Dalton and his long-time stunt double Cliff Booth make their way around an industry they hardly recognize anymore.

The ninth film from the writer-director features a large ensemble cast and multiple storylines in a tribute to the final moments of Hollywood’s golden age.

 

Quentin Tarantino, VS, VK, 2019, 161 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Margot Robbie, Leonard DiCaprio, Brad Pitt, Timothy Olyphant.