Lumière Open Air Film Festival, een nieuw filmfestival in de buitenlucht

Van 19 tot 29 augustus kunnen filmliefhebbers in Maastricht genieten van het Lumière Open Air Film Festival, een pop-up filmfestival in de buitenlucht. Het festival vindt acht avonden lang plaats in 'De Binnentuin', een nieuw eventterrein in het Sphinxkwartier dat deze zomer voor het eerst gebruikt wordt. Bezoekers kunnen op veilige afstand van elkaar onder de sterrenhemel genieten van premièrefilms, klassiekers en korte films van jong talent uit de regio.

 

Programma Lumière Open Air Film Festival

 

The Untouchables

Woensdag 19 augustus

Hij was de grootste filmcomponist aller tijden: Ennio Morricone (1928-2020). Zijn muziek gaf een film vleugels, zoals ook te horen in deze misdaadklassieker van Brian de Palma. 

THE UNTOUCHABLES is een spannend kat-en-muisspel om duimen en vingers bij af te likken, met glansrollen voor Robert de Niro en Kevin Costner. 

 

Minding the Gap

+ voorfilm Dakloos voor een Week
+ dj-set Stadsnomade

Donderdag 20 augustus

Eén van de beste documentaires van de voorbije jaren is dit prijsbeest over enkele jongens die opgroeien in bittere armoede maar een uitlaatklep vinden in het skateboarden. 

Vooraf wordt de korte film DAKLOOS VOOR EEN WEEK van Cas Beijers & Guido Zeegers vertoond, gevolgd door een Q&A met Michiel Ubels die de montage van de film voor zijn rekening nam. De film volgt twee jongens die willen ervaren hoe het is om dakloos te zijn.

 

The Handmaiden Engels ondertiteld

+ voorfilm Drama

Vrijdag 21 augustus

In het jaar waarin Parasite de wereld veroverde, laat Lumière je kennismaken met een ander recent meesterwerk uit Zuid-Korea: de broeierige thriller THE HANDMAIDEN. Gebaseerd op Sarah Waters' bestseller VINGERVLUG.

De voorstelling wordt voorafgegaan door de korte film DRAMA van de Limburgse filmmaker Noël Loozen over een man die verdrinkt in zijn eigen verdriet. 

 

Filmconcert: The General

Zaterdag 22 augustus

De filmklassieker THE GENERAL – volgens velen de beste film uit het zwijgende filmtijdperk – wordt door pianist en filmrecensent Kevin Toma voorzien van een luchtige, grappige en zomerse live score.

In THE GENERAL reconstrueert Buster Keaton een bewogen bladzijde uit de Amerikaanse Burgeroorlog: de zogenaamde Great Locomotive Chase.

 

Blackkklansman

Woensdag 26 augustus

Venijnige politiefarce van Spike Lee (DO THE RIGHT THING) over een Afro-Amerikaanse agent uit Colorado die succesvol wist te infiltreren in de Ku Klux Klan.

 Spike Lee geldt al sinds zijn debuutfilm SHE'S GOTTA HAVE IT (1986) als een spreekbuis van Afro-Amerikanen en een voorvechter van gelijke rechten. Zo ook in BLACKKKLANSMAN, de film waarvoor Lee zes Oscarnominaties opstreek.

 

Babyteeth première
+ voorfilm Zwart

Donderdag 27 augustus

Een openluchtfilmfestival is niet compleet zonder een heuse première. BABYTEETH is een sprankelende en eigenzinnige Australische debuutfilm over een zwaar onderwerp: de eerste grote liefde van een zestienjarig meisje met een vergevorderde vorm van kanker. De film was dé revelatie van het filmfestival in Venetië.

Vooraf wordt de korte film ZWART van de Limburgse filmmaker Tommie Geraedts vertoond. Over een man die bij het opvragen van zijn wachtwoord iets te veel persoonlijke informatie aan zijn computer prijsgeeft.

 

Victoria Engels ondertiteld
+ dj-set Guillaume Colson


Vrijdag 28 augustus

De intense Duitse thriller VICTORIA volgt een Spaans meisje en vier Duitse kerels tijdens een opwindende en wilde nacht in Berlijn, die uitloopt op een bankoverval.  Gefilmd in één lange take.

VICTORIA won zes Lola's (de Duitse Oscars). De film wordt tegenwoordig in één adem genoemd met andere moderne Duitse klassiekers als LOLA RENNT en GEGEN DIE WAND. 

 

Filmconcert: The Red Turtle
+ voorfilm Mijmert

Zaterdag 29 augustus

De eerste editie van ons festival sluit af met een welhaast sacraal slotakkoord; een filmconcert van bij de magisch-realistische en beeldschone animatiefilm van Studio Ghibli, geregisseerd door de Nederlandse Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit (FATHER AND DAUGHTER). De film zal live worden begeleid voor het ensemble SILENT LIVE van Bert Lochs (bas, gitaar, trompet).

Vooraf wordt de korte film MIJMERT van Janneke Swinkels, Tim Frijsinger & Tim Coenen vertoond, een dromerige Limburgse animatiefilm gemaakt in het
kader van de Quarantaine Film Stories-contest van Cinesud.

 

Tijdschema per avond
19:30u Opening terrein
21:00u Start film
00:00u Sluiting event-terrein

 

Meer info & tickets: lumiere.nl

 

Lumière Cinema Maastricht

wo 19 aug 2020 21:00 - 23:55
do 20 aug 2020 21:00 - 23:55
vr 21 aug 2020 21:00 - 23:55
za 22 aug 2020 21:00 - 23:55
wo 26 aug 2020 21:00 - 23:55
do 27 aug 2020 21:00 - 23:55
vr 28 aug 2020 21:00 - 23:55
za 29 aug 2020 21:00 - 23:55