Archief Les Glaneurs et la Glaneuse

Dr. Jack Post, filmdocent aan de Universiteit Maastricht, zal de meest geroemde poëtische essay Les Glaneurs et la Glaneuse (2000) van de Franse filmmaakster Agnès Varda inleiden en plaatsen binnen haar oeuvre.

In deze ontroerende film, die zijn titel ontleent aan Jean-François Millet’s schilderij Les glaneuses (De Arenleessters,1857) , ‘sprokkelt’  Varda met een digitale handcamera beelden van in de marge levende sprokkelaars die het restafval van onze maatschappij verzamelen. Deze reeks liefderijke portretten van sprokkelaars, zijn een sprekend voorbeeld van wat Varda cinécriture  noemt. Ze beschrijft haar ‘cineschrijven’ als  een persoonlijke stijl van filmen die altijd vanuit haar eigen belevingswereld vertrekt. Dit maakt deze film tevens tot een ontroerend zelfportret. Ze filmt zichzelf als een oude door het leven getekende 72-jarige vrouw — verbeeldt door de verschrompelde aardappels die zij in haar de gerimpelde handen houdt — die naarstig beelden verzamelt om de vergeetachtigheid de baas te blijven.

Een van de oorspronkelijkste Franse filmmaaksters, Agnès Varda, overleed op 29 maart dit jaar op 90-jarige leeftijd. Een maand daarvoor presenteerde ze haar laatste film Varda par Agnès op het Filmfestival van Berlijn. In deze film geeft Varda een speels overzicht van haar zeer persoonlijk, gevoelig en altijd maatschappelijk relevant werk. Ter nagedachtenis aan deze spirituele cineaste vertoont Lumière niet alleen deze film maar ook een selectie uit haar documentaire en essayistische oeuvre.

Lezing Nederlands, film Nederlands ondertiteld