Archief J’Ai Perdu Mon Corps (I Lost My Body) 6 jaar geweld eng

In Cannes en Annecy bekroonde, bijzonder ontroerende animatiefilm waarin een afgehakte hand door Parijs dwaalt en herinneringen ophaalt aan zijn vroegere leven

Het lijkt aanvankelijk alsof de regisseur een horrorscenario voor ogen had, met zo’n macabere hoofdpersoon die zijn eigenaar – pizzakoerier Naoufel – kwijt is. Maar deze animatiefilm is zoveel meer dan dat. Tijdens de zoektocht bindt de hand de strijd aan met ratten en duiven en herleeft hij als Naoufel in een voice-over zijn gelukkige jeugd in Marokko. Nadat zijn ouders verongelukten, moest hij naar een hardvochtige oom in Parijs en verloor hij de hoop zijn toekomstdromen waar te kunnen maken. Het uitzichtloze leven verleent het verhaal een melancholieke sfeer, maar er is een lichtpuntje als Naoufel op slag verliefd wordt op een klant. Zal de afgehakte hand herenigd worden met zijn lichaam en diens grote liefde Gabriëlle?
Deze realistisch getekende, maar zeer poëtische film gaat over het verlangen naar heelheid en eenheid, en het onder ogen zien van een groot verlies. De film is gebaseerd op het boek HAPPY HAND van Guillaume Laurant, de scenarist van LE FABULEUX DESTIN D’AMÉLIE POULAIN. (av)

 

ENGLISH
A severed hand searches for its owner in this striking animation, which grabbed the Grand Prize at the Cannes Critics’ Week.

During a hair-raising escapade across the city, the extremity fends off pigeons and rats alike to reunite with pizza boy Naoufel. Its memories of Naoufel and his love for librarian Gabrielle may provide answers about what caused the hand’s separation, and a poetic backdrop for a possible reunion between the three. Based on the novel HAPPY HAND by Academy Award-nominee Guillaume Laurant, the screenwriter of LE FABULEUX DESTIN D’AMÉLIE POULAIN.

  

Jérémy Clapin, Frankrijk, 2019, 81 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld.