Archief Film + lezing | Gauguin in het tijdperk van #MeToo

Lezing van Dr. Jack Post (voertaal: Nederlands), docent mediacultuur aan de Universiteit Maastricht, over het werk van Gauguin in het tijdperk van #MeToo, gevolgd door de documentaire Gauguin In Tahiti – Paradise Lost

Jack Post zal ingaan op de discussies die in Frankrijk tijdens de première van Edouard Deluc’s film GAUGUIN – VOYAGE DE TAHITI ontstonden. In een artikel in het tijdschrift ‘Jeune Afrique met de titel ‘Is pedofilie minder ernstig wanneer het in de tropen plaatsvindt?’, werd zowel de cineast als de film verweten de meer problematische kanten van Gauguin’s leven en werk te verzwijgen. Bijvoorbeeld, veel van de vrouwen die Gauguin schilderde en waarmee hij op Tahiti als syfilislijder leefde en zelfs trouwde, waren nauwelijks 13, 14 jaar oud.
In de inleiding zal Jack Post ingaan op deze kritiek en deze plaatsen tegen de achtergrond van de morele dilemmas waarvoor tegenwoordig enerzijds vertoners zoals musea, filmhuizen en uitgevers en anderzijds het publiek worden gesteld. Hoe moet men zich verhouden tot het werk van ‘foute’ of ‘problematische’ kunstenaars zoals Roman Polanski, David Hamilton, Balthus of Woody Allen. En wat moet men er mee doen, verwijderen, censureren? En wat te doen wanneer een student zegt, dat werk lees ik niet of die film wil ik niet zien omdat ….