Archief Another Day of Life grof taalgebruik 12 jaar geweld

Deze bijzondere animatiefilm – gebaseerd op de literaire reportages van Ryszard Kapuściński (1932-2007), de belangrijkste oorlogsverslaggever van de twintigste eeuw – dompelt ons onder in de chaos van de burgeroorlog in Angola in 1975

De bij leven al legendarische ‘reporter van de eeuw’ raakte in Angola verstrikt in de netten van de burgeroorlog. Op voor hem kenmerkende lyrische wijze beschrijft Kapuściński de gekte, het onrecht en het idealisme van de onafhankelijkheidsstrijd in dit diamant- en olierijke land. Confusão (verwarring) is het woord dat Kapuściński gebruikt om de anarchie en de chaos waarin hij zich bevindt samen te vatten.

Vanaf het begin van het project was het beide regisseurs duidelijk dat deze film over Kapuściński een hybride vorm moest krijgen. Tien jaar werkten de regisseurs aan het samenbrengen van animatie en documentaire voor deze indrukwekkende verfilming van het magisch-realistische werk van de Poolse journalist, die jarenlang werd gezien als een kandidaat-winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Het resultaat is een grensoverschrijdende film, geheel in de geest van het leven en werk van Kapuściński zelf. ANOTHER DAY OF LIFE won de European Film Award (de Europese Oscar) voor de beste animatiefilm van het jaar. (ej)

 

Raúl de la Fuente & Damian Nenow, Polen, Spanje, Duitsland, België, Hongarije, 2018, 85 min. Engels, Portugees & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek, Olga Boladz, Rafal Fudalej.
Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl