Archief Ága

In een yurt op de ijzige vlaktes in Noord-Siberië leven voormalig rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna volgens eeuwenoude tradities. Vrijwel geïsoleerd lijken zij bijna de laatste mensen op aarde

De twee houden zich in leven door vis en klein wild te vangen. Rendieren zijn in geen velden of wegen meer te bespeuren en ook de gevolgen van de klimaatopwarming laten zich voelen. Het wordt elk jaar eerder lente en in de lucht verschijnen steeds meer sporen van vliegtuigen. Toch houden Nanook en Sedna vast aan hun oude leven; vol liefde vertellen ze elkaar oude legendes en hun dromen. Als Sedna ziek wordt en haar einde voelt naderen, wil ze weer contact met hun dochter Ága. Jaren geleden verliet zij de yurt om in een diamantmijn te gaan werken. Nanook houdt de boot aanvankelijk af, omdat Ága hem blijkbaar diep heeft gekwetst. Na een dramatische gebeurtenis ontkomt hij er echter niet aan haar wereld op te zoeken. ÁGA is een klein, intiem maar tegelijk episch liefdesverhaal, met wonderschone beelden van één van de koudste plekken op aarde. Over een wereld die verdwijnt, maar ook over emotionele verharding die alleen in het zicht van de dood kan worden verzacht. (jc)

 

Milko Lazarov, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, 2018, 96 min. Jakoets gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova, Sergey Egorov, Galina Tikhonova.

Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl