Archief World Press Photo Exhibition

Vanaf vrijdag 18 oktober staat de wereldberoemde fototentoonstelling weer in Maastricht. Deze reizende expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, het is tegelijkertijd een historisch document. Telkens weer trekt de expositie alleen al in Maastricht duizenden bezoekers, in amper drie weken tijd

Uit de bijna 79.000 ingezonden beelden van persfotografen uit de hele wereld werd de foto van de huilende peuter Yanela Sanchez gekozen, van fotograaf John Moore. De foto laat Yanela en haar moeder zien op het moment dat zij aan de grens met Texas worden aangehouden en gefouilleerd. Het was een van de beelden die de wereld over gingen na Trumps aankondiging van het zero tolerance beleid dat het mogelijk maakte om illegale immigranten strafrechtelijk te vervolgen. Veel ouders en kinderen werden hierdoor van elkaar gescheiden en naar aparte detentiecentra gebracht. Over deze foto bracht de Amerikaanse overheid naar buiten dat Yanela en haar moeder Sandra niet van elkaar waren gescheiden. De ophef over Trumps controversiële aanpak was echter zo groot, dat het beleid in juni 2018 werd afgeschaft.

John Moore (VS) is al meer dan 17 jaar als fotograaf verbonden aan Getty Images en heeft drie keer eerder een World Press Photo award gewonnen.

Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
Telefoon 043 - 350 5600
mail@maastricht.nl