Archief World Press Photo 2018

Vanaf vrijdag 19 oktober staat de wereldberoemde fototentoonstelling weer in Maastricht. World Press Photo 2018 wil de wereld verbinden met de verhalen die ertoe doen. De expo is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het jaar, het is tegelijkertijd een historisch document van 161 foto’s van 42 fotografen

Het is het resultaat van de jaarlijks gehouden wedstrijd voor fotojournalistiek. Op de dag van de opening geeft een van de curatoren van de World Press Photo 2018 een rondleiding. De tentoonstelling is in meer dan 100 steden over de hele wereld te zien. Alleen al in Maastricht trekt deze 10.000 bezoekers.

WINNAAR 2018: Ronaldo Schemidt (zie foto)

In 2018 heeft de (Nederlandse) organisatie een nieuwe procedure geïntroduceerd voor de bekendmaking van de winnaars. Ze hebben eerst zes genomineerden onthuld voor de foto van het jaar van elke categorie, en pas op de dag van de prijsuitreiking is de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar was dat Ronaldo Schemidt.  De Venezolaan die al sinds 2004 voor Agence France-Presse werkt, maakte de foto tijdens de opstanden in zijn geboortestad Caracas. Op de foto zien we een man met een gasmasker op, wiens rug in brand staat: hij lijkt weg te willen rennen van het vuur. De man op de foto is de 28-jarige José Víctor Salazar Balza. Samen met duizenden anderen kwam hij op 3 mei 2017 in aanvaring met de oproerpolitie in Caracas. President Maduro probeerde op dat moment meer macht naar zich toe te trekken met het instellen van een grondwetcommissie. Salazar Balza overleefde het incident, maar liep wel eerste- en tweedegraads brandwonden op. Opmerkelijk is dat een collega van Schemidt, Juan Barreto, foto’s instuurde van hetzelfde incident. Hij won een derde prijs met zijn serie. De jury koos voor de foto van Schemidt omdat zijn beeld volgens hen “het geweld, de energie en de woede samenvat”. Ook zou de foto symbolisch zijn omdat Balza een masker draagt. Daardoor representeert hij niet alleen zichzelf die in brand staat, maar ook het idee van een brandend Venezuela.”

De World Press Photo 2018 toont de beste persfoto’s van 2017. 4548 fotografen uit 125 landen stuurden ruim 73.000 foto’s in. In de tentoonstelling zijn de winnende foto’s te zien in categorieën als Hard Nieuws, Sport, Hedendaagse kwesties, Mensen, Natuur, en Milieu.

ENGLISH

This year also Centre Céramique Maastricht presents World Press Photo 2018, the travelling, worldwide renowned exhibition for press photography. The exhibition, the result of an international competition for press photography, is not only an overview of the best press photos of the previous year; it is at the same time a historical document. The exposition travels to 100 cities all over the world, and is visited by millions of people. The admission to the exhibition is free.

The winner of the World Press Photo of the year is Ronalde Schemidt from Venezuela. In his picture we see  a man who catches fire amid violent clashes with riot police during a protest in Caracas, Venezuela.

Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
Telefoon 043 - 350 5600
mail@maastricht.nl