Archief VRIJ?!

Verhalen over 75 jaar (on)vrijheid

Kunnen we iets leren van de geschiedenis… Dat is de grote vraag! 75 Jaar is verstreken sinds de bevrijding van Limburg. Steeds minder opa’s en oma’s kunnen vertellen over toen. Als de oorlogsgeneratie kleiner wordt, sterven de verhalen dan ook uit? Raken de herinneringen zoek? Wat weten we nog? En wat hebben we geleerd…

Niet alleen de verhalen van vroeger moeten we koesteren, ook de verhalen van nu zijn belangrijk. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over oorlogen en vluchtelingen die een veilig bestaan willen. In vrijheid leven is een recht, maar helaas niet voor iedereen.

Centre Céramique en Kumulus leggen de verhalen en de geschiedenis vast in een reeks aan activiteiten van toneelvoorstellingen, een grote tentoonstelling in Centre Céramique, luisterwandelingen in de stad tot theaterworkshops en een groot Stoepkrijtfeest op Plein 1992.

Om de verhalen van het heden en het verleden levend te houden wordt er samengewerkt met onder andere AZC, Expat center, RHCL, Liberty Maastricht, het Struikelsteentjescomité, Museum Eyewitness, Schuilkeldermuseum Maastricht en veel vrijwilligers en ooggetuigen. 

 

Tentoonstelling
22 juni t/m 15 september / Centre Céramique

De tentoonstelling gaat over de vrijheidsbeleving van vroeger en nu. Nederland is dan wel 75 jaar vrij van oorlogsgeweld, via beelden en verhalen in de media van vluchtelingen gaat er geen dag voorbij dat we niet met oorlog geconfronteerd worden. In ‘Vrij’ zijn de (film)verhalen te zien van de mensen die zich de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsjaren nog herinneren of hebben meegemaakt. Onverdraaglijk schrijnende verhalen van mensen wier levens en families totaal ontwricht zijn, zoals die van de joodse Limburgers.  Deze verhalen van toen zijn te zien naast de verhalen van vluchtelingen die op dit moment in onze provincie leven. Mensen die door oorlogen en etnische vervolgingen moesten vluchten uit Syrië, Irak, Afrika, Afghanistan. We zijn vrij, maar zijn we ook vrij van angst?
De vraag, of de wereld iets heeft geleerd van de geschiedenis dringt zich aan ons op.

Angst regeerde ook na de bevrijding in september 1944, de oorlog was immers nog niet voorbij en Maastricht was een stad achter het front. Tot het einde van de oorlog en nog daarna had de vrijheid een prijs.

In de tentoonstelling zijn behalve deze verhalen ook beelden en objecten uit die tijd te zien uit de privé collecties van Liberty en Eyewitness zoals de beroemde raketwerper 43 ‘Puppchen’, een anti-tank wapen, die in 1944 door de Duitsers is achtergelaten in Heer of de originele Amerikaanse uniformen van onze bevrijders.

Meedoen!
‘Vrij ‘is veel meer dan alleen een tentoonstelling. Je kunt meedoen. Je kunt je mening achterlaten, een filmpje opnemen met jouw verhaal en deelnemen aan een van de vele activiteiten. Ook zijn er stukken stadsgeschiedenis te verkennen door wandelingen in de stad.