Archief Super Local en Pavilions for Okana over het ontwerpen van goeddoen

Wat is de juiste ethische en morele balans tussen goeddoen en de ambitie hebben om ontwerpkwaliteit toe te voegen aan de maatschappelijke context, waarbinnen kunstenaars en ontwerpers voor de Derde Wereld werken? Ontwerpers Pim van Baarsen - Super Local - en Ellen Rouwendal en Laura Straehle - Pavilions for Okana- hebben ervaring met dit vraagstuk.

Ontwerpen is een kwestie van probleemoplossen, beweert Van Baarsen: het inzetten van creativiteit om iets beter te maken en de wereld niet nog voller maken met producten die we eigenlijk al hebben.

Ellen Rouwendal en Laura Straehle werkten in Kenia aan hun afstudeerproject Pavilions for Okana. Zij stelden zichzelf de vraag hoe studenten in de armere gebieden in de wereld iets goeds kunnen bijdragen met kleinschalige, architectonische interventies.

Super Local
De multidisciplinaire ontwerpstudio Super Local, met oprichters Luc van Hoeckel en Pim van Baarsen, werkt, sinds hun afstuderen aan de Design Academy Eindhoven (2015), aan projecten over de hele wereld, maar vooral in ontwikkelingslanden. Super Local wil producten en diensten ontwikkelen die ook na hun vertrek uit de regio bestaansrecht hebben, doordat de lokale community ze als waardevol en praktisch ervaart. In 2017 was Super Local finalist bij de Young Designer Award-categorie van Dutch Design Awards.

Pavilions for Okana
Met hun Design-Build-Studio, combineren Ellen Rouwendal en Ellen Straehle (TU Delft) architectuurtheorie met praktische ervaring, als pleidooi voor studenten hun eigen bijdrage, hoe bescheiden ook, te leveren aan de ontwikkeling en maatschappijverbetering in Derde Wereldlanden als Kenia.

Foto: Pavilions for Okana
Datum: 21 maart 2018. 20.00 uur
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa