Archief Lezing Joep Gilissen: Rome met eigen ogen

Donderdag 24 januari om 19.30 uur geeft Joep Gilissen een lezing over zijn alternatieve reisgids ‘Rome met eigen ogen’. Het gaat over Rome, dat wil zeggen over de ervaringen die hij tijdens zijn vele bezoeken aan die wonderlijke stad heeft opgedaan en die hem aan het denken hebben gezet.

‘Rome met eigen ogen’ is geen reisgids in de eigenlijke zin van het woord, het is evenmin een geschiedenisboek of een kunsthistorische bespreking. Wat is het dan wel?

Op de eerste plaats is dit rijk geïllustreerde boek de weergave van een fascinatie. Gilissen is zeker niet de enige op wie Rome zo’n diepe indruk maakt. Welhaast iedereen die ooit Rome bezocht heeft, is op de een of andere manier onder de indruk geraakt van deze stad. Of het nu om de pracht van de gebouwen, de kerken, de musea of de aangename sfeer en het lekkere eten gaat, Rome heeft ontzettend veel te bieden.

In een aanstekelijk boek beschrijft Joep Gilissen, wat op hem persoonlijk de meeste indruk maakt. Dat is dan eerder de stilte van een verborgen ruimte met schitterende fresco’s dan het Colosseum. Hij beschrijft zijn Rome, zijn reflecties op wat zijn ogen zien. En daarmee vertelt hij ook over zichzelf. In een treffende recensie schrijft Dieter van den Bergh: “Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet vol mee staan”.