Archief Een Verhaal van Vrijheid

In de mystieke entourage van de St. Servaas Basiliek wordt de bijzondere theatervoorstelling ‘Een Verhaal van Vrijheid’ van regisseur Aram Merlijn gespeeld. Een groepsvoorstelling die een blik werpt op het begin van de mens en de oorsprong van onze zoektocht naar vrijheid. Vrijheid staat, in aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in september, centraal bij Centre Céramique en Kumulus. Deze voorstelling is een van de eerste activiteiten van een reeks. Er volgt een grote tentoonstelling in Centre Céramique vanaf 22 juni, er zijn luisterwandelingen in de stad, theaterworkshops en een groot Stoepkrijtfeest op Plein 1992


Toneelvoorstelling: Een Verhaal van Vrijheid
In dit verhaal maken we kennis met Lucifer, de lichtbrenger, en horen zijn kant van ons verhaal. We horen waarom hij onder het licht van zijn Vader vandaan vluchtte en de schaduw in verdween. We zien hoe hij de mens bezoekt en kennis maakt met Eva in het paradijs. Eva die, in al haar behoeftes voorzien, slechts gevangenschap en verveling ervaart. Ook zij kiest voor vrijheid, al weet ze nog niet wat haar keuze teweeg brengt. Deze voorstelling werpt een blik op de oorsprong van de mens en daarmee op de oorsprong van onze zoektocht naar vrijheid.  We zien hoe de mens, ondanks zijn deelname aan het collectief, telkens terug geworpen wordt op zichzelf. Zoals ieder van ons in onze persoonlijke zoektocht naar vrijheid, op momenten, geheel teruggeworpen wordt op zichzelf. Het is een monoloog van één personage die op een bijzondere manier tot leven komt. De personage wordt belichaamd door tien spelers. Ze zwerven door de ruimte, soms alleen, soms als collectief. Gezamenlijk en op zichzelf zijn ze het personage, als een collectieve enkeling.

Alles begon bij de tekst…
Enige jaren geleden kwam Aram Merlijn de tekst tegen 'Naar de Hemel Wijzen' van Jibbe Willems. Geschreven in een poëtische kunsttaal is het niet de makkelijkste tekst om mee te werken, maar wel een mooie uitdaging. Daarnaast riep het thema Vrij?! iets in hem op. Bij een innerlijke zoektocht concludeerde Aram dat bij momenten van alleen-zijn hij zich het meest vrij voelde. “Zo kwam ik thematisch uit bij ‘De zoektocht naar vrijheid’ die me naar een staat van alleen-zijn brengt, een gedachte die voor mij nauw aansluit bij de tekst”, aldus Aram. Dit was een mooi vertrekpunt en leidraad om met de spelers aan het werk te gaan. 

Fascinatie…
De fascinatie voor mensen en menselijk gedrag van Aram Merlijn Verstappen ontstond op en naast het toneel. Na afronding van zijn eerste theateropleiding, Artiest Theater, is hij Dramatherapie gaan studeren. Op dit moment heeft hij een eigen onderneming Transformerend Theater waarbij hij theater maken en acteren combineert met het geven van trainingen, workshops en therapie in groeps- en individuele behandeling. Daarnaast volgt hij de parttime opleiding Docent-Regisseur aan de Toneelacademie in Maastricht. Dit jaar studeert hij af met de voorstelling 'Een Verhaal van Vrijheid'. “In mijn werk probeer ik altijd vanuit verbinding en gelijkwaardigheid te werken. Hierin ben ik een spiegel die ondersteunt en begeleidt bij bewustwording, ontwikkeling en zelf-actualisatie van anderen. Vaak zijn de mensen met wie ik werk ook een spiegel voor mij”, aldus Aram.
 
Regie: Aram Merlijn Verstappen
Scenografie: Veerle Nanna
Spel: Rose Beumer, Margriet Delamboy, Noëlle Hendrix, Claudia Hocks, Josephine Hofland, Hetty Linders, Barbara Rovers, Ellen Siebenlist, Mira Verhoeve, Isa Vrehen.
 
Toneelvoorstelling: Een Verhaal van Vrijheid 
Zo 2 juni (15.00 – 16.00u) /  Do 6 juni (20.00 – 21.00u) /  Za 8 juni (20.00 – 21.00u) / Vrij 13 september (20.00 – 21.00u)/
Locatie: St. Servaas Basiliek, Maastricht. Tickets en info:
 
Keizer Karelplein 3
6211 TC Maastricht
Telefoon 043 321 2082
parochiebureau@sintservaas.nl