Stephan Vanfleteren ontwerpt huisstijl Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht heeft bewust niet gekozen voor een reclamebureau of affiche-ontwerper.

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren ontwerpt in samenwerking met grafisch ontwerper Ron Reuman de nieuwe huisstijl van Toneelgroep Maastricht. Deze zal worden gelanceerd op 21 maart, het begin van de lente en tegelijkertijd de première van de voorstelling Waar het vlakke land gaat plooien. Toneelgroep Maastricht wordt per 1 januari geleid door Servé Hermans en  Michel Sluysmans (artistieke leiding) en Marcel ’t Sas (algemeen directeur). Het gezelschap wil zich de komende jaren profileren als stadsgezelschap van Maastricht, met warmbloedige en muzikale voorstellingen. "De portretten van Vanfleteren sluiten daar perfect op aan", aldus Hermans en Sluysmans. 

Hermans en Sluysmans: "Vanfleteren werkt eigenlijk niet in opdracht, maar vertaalt als autonoom kunstenaar onze voorstellingen in beelden. Vanuit die hoedanigheid voegt hij een extra kleur toe aan, en wordt hij onderdeel van het gezelschap."

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) werkte aanvankelijk voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook regelmatig in o.a. Volkskrant Magazine, Die Zeit, Paris Match en Humo. Hij fotografeert in zwart-wit en zijn werk is vele malen bekroond, o.a. bij World Press Photo en de European Fuji Awards. Voor het boek Congo, een geschiedenis van David Van Reybrouck won hij in 2011 de Prijs voor de Mooiste Boekomslag. Zijn portret van Rem Koolhaas won in 2012 de Nationale Portretprijs.

Vanfleteren zal de komende jaren de affichebeelden maken van Toneelgroep Maastricht. Hermans en Sluysmans: "Zijn portretten kenmerken zich door een grote eerlijkheid, die aansluit bij wat Toneelgroep Maastricht zou moeten uitstralen. Foto’s waarop kracht en kwetsbaarheid samengaan en die de kijker prikkelen om langer te blijven kijken. We denken dat we met Vanfleteren een onderscheidend en zeer autonoom fotograaf aan ons hebben verbonden die onze zichtbaarheid in het straatbeeld zal vergroten. Een uniek huwelijk tussen twee kunstdisciplines."

Bijgaand het affichebeeld die Vanfleteren maakte voor de voorstelling Waar het vlakke land gaat plooien, première zaterdag 21 maart in Theater de Bordenhal, Maastricht. Op de foto acteurs Servé Hermans (staand) en Joke Emmers. 

Hoogbrugstraat 40
6221 CS Maastricht
Telefoon 043-3251949
info@maastrichtnet.nl