Lumière vertoont juweeltjes Spaanstalige cinema

Van zaterdag 10 t/m woensdag 14 maart laat El Cine en Español filmliefhebbers kennis te maken met de veelzijdigheid van de Spaanstalige cinema, waarbij de nadruk op de Spaans-Amerikaanse cinema ligt. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met vereniging Círculo Cervantes, met steun van de Spaanse ambassade.

El Cine en Español

Van de Spaanse en Spaans-Amerikaanse films dringen er maar weinig door tot de bioscopen in Nederland. In vergelijking tot de filmfestivals in Cannes, Berlijn en Rotterdam, krijgt het jaarlijkse festival in San Sebastián in de Nederlandse pers weinig aandacht. Regisseurs als Carlos Saura (CRÍA CUERVOS), Alejandro Amenábar (MAR ADENTRO) en Pedro Almodóvar (HABLE CON ELLA) zijn ook hier bekende namen, maar er zijn veel meer Spaanse en Spaans-Amerikaanse regisseurs die de moeite waard zijn. Lumière Cinema laat je, in samenwerking met Círculo Cervantes en met steun van de Spaanse ambassade, tijdens El Cine en Español kennismaken met deze films.

 

Het filmprogramma: politiek & conflict

In Spaanstalige gebieden zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk groot. De afgelopen honderd jaar hebben ze geleden onder burgeroorlogen, militaire dictaturen, corruptie en machtsmisbruik van de politieke klasse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat politieke en sociale kwesties vrijwel altijd een rol spelen in de films, hoe verschillend de uitwerking ook moge zijn. Zo is EL PRESIDENTE niet alleen een familiedrama, maar ook een aanklacht tegen corruptie. De openingsfilm, INCERTA GLÒRIA, is alleen al politiek geladen door de gesproken taal: het Catalaans. Daarnaast zou je het liefdesdrama ook kunnen zien als een aanklacht tegen klassentegenstellingen.

 

Om het programma van de nodige verdieping te voorzien, wordt een tweetal films in het Engels ingeleid. Op zaterdag leidt de productieleider van INCERTA GLÒRIA, Aleix Castellón, de film in en op zondag zal professor Wiel Pansters (UU) een inleiding geven bij TEMPESTAD. Een deel van de films wordt vertoond met Engelse ondertiteling.

 

 

Incerta Glòria (foto)

Historisch drama van cultregisseur Agustí Villaronga over een gedesillusioneerde soldaat die tijdens de Spaanse Burgeroorlog verliefd wordt op een vrouw die hem meesleurt in een neerwaartse spiraal van passie, verraad en vernedering. Engels ondertiteld.

 

El Laberinto del Fauno / Pan’s Labyrinth

Wreed sprookje van regisseur Guillermo del Toro (THE SHAPE OF WATER) over een magische wereld vol wonderlijke en vaak kwaadaardige schepsels. Engels ondertiteld.

 

El Presidente

In deze politieke thriller van regisseur Santiago Mitre wordt de net verkozen Argentijnse president zwaar op de proef gesteld tijdens een top van Latijns-Amerikaanse machtshebbers. Nederlands ondertiteld.

 

Tempestad

Poëtische reconstructie van de verhalen van twee Mexicaanse vrouwen die slachtoffer werden van een corrupt systeem waarin mensen handelswaar zijn. Op zondag leidt professor Wiel Pansters (UU) de film in het Engels in.

 

Magallanes

Sociopolitieke, Peruaanse thriller over twee mensen die verbonden zijn door een vreselijk geheim uit hun verleden. Nederlands ondertiteld.

 

También de Lluvia

Een historisch drama, een politiek pamflet en een reconstructie van het vak van film maken ineen. Een geëngageerde filmmaker reist af naar Bolivia voor een epos over de komst van Columbus, maar raakt betrokken bij hedendaags onrecht. Engels ondertiteld.

 

El Bóton de Nácar

Lyrische beschouwing over het water dat Chili omgeeft en dat de brug vormt tussen prachtige natuurbeelden en gruwelijke verhalen over Chili’s tragische verleden. Winnaar van de Zilveren Beer voor het beste scenario in Berlijn. Nederlands ondertiteld.

 

Programmaoverzicht:

 

Zaterdag 10 maart

19:00 Incerta Glòria

21.10 El Laberinto Del Fauno / Pan’s Labyrinth

 

Zondag 11 maart

13.30 El Presidente

16.00 Tempestad

19.00 Magallanes

 

Maandag 12 maart

19.00 También de Lluvia

21.15 El Bóton De Nácar

 

Dinsdag 13 maart

19.00 Magallanes

21.15 Incerta Glòria

 

Woensdag 14 maart

19.00 El Bóton De Nácar

21.15  El Presidente

 

 

 

Zie voor El Cine en Español https://lumiere.nl/reeksen/spaanse-filmweek