Egidius Cratsborn winnaar 13e editie ’t Groet Mestreechs Dictee

‘t Groet Mestreechs Dictee 2016 dat zondag 3 april werd gehouden in het Centre Céramique is met slechts 4 fouten voor het tweede opeenvolgende jaar gewonnen door Egidius Cratsborn. De nummers 2 en 3, Ria Vernooij-Nelissen en Lei Bovens maakten 10 respectievelijk 16 fouten. Per persoon werden er gemiddeld 45 fouten in het dictee. In totaal namen 100 personen deel aan het dictee, zowel individueel als in groepsverband. Van de groepen scoorde de familie Perry het beste.

‘t Groet Mestreechs Dictee

De tekst van het dictee werd dit jaar geschreven door de Maastrichtse schrijver Jan Coumans, die toegeeft dat het geen makkelijk dictee was. Aan de hand van een lijst van moeilijke Maastrichtse woorden heeft Coumans een verhaal geschreven over het kattenkwaad van kwajongens in de Vestingwerken van Maastricht. Natuurlijk waren er ook enkele ‘instinkers’ bij om ervoor te zorgen dat het ‘verschil gemaakt’ kon worden.’ Voorbeelden van Maastrichtse woorden waarbij veel deelnemers de fout in gingen zijn ‘oongesiefer’, ‘Werke’ (Vestingwerken) en ‘zelfgebradzjelde’.

‘Veur spek en boene’

Naast de 75 fanatieke deelnemers, schreven 25 enthousiaste personen het dictee voor ‘spek en bonen’ mee. Ze komen er voor uit het Mestreechs niet zo goed te beheersen om mee te dingen naar de prijzen. Zij konden na afloop hun dictee zelf corrigeren aan de hand van de officiële dicteetekst. Het aantal deelnemers voor ‘spek en bonen’ was aanzienlijk lager dan voorgaande edities van ’t Groet Mestreechs Dictee. Steeds meer mensen durven officieel deel te nemen aan ’t Groet Mestreechs Dictee.

Tekst dictee

Het volledige dictee is te lezen op de website van ’t Groet Mestreechs Dictee: www.mestreechsdictee.nl

Kinderactiviteit

Speciaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar werd er in de kelder van het Centre Céramique in 3 voorleesgroepen voorlezen in het Maastrichts uit verschillende Maastrichtse voorleesboeken door Thera Adriaan, Noël Fabry en Twajn Weijenberg.

2017

De volgende editie van ’t Groet Mestreechs Dictee zal op zondag 2 april 2017, plaatsvinden.

Cursus over ‘De Mestreechter Taol’:

In het najaar organiseert Veldeke Krink Mestreech in samenwerking met Centre Céramique een cursus over ‘De Mestreechter Taol’. Zowel het schrijven als het lezen en spreken komt aan bod tijdens de cursus van 6 weken. Op de dinsdagavonden: 20 september, 4 en 18 oktober, 1, 15 en 29 november van 19:00 tot 20:45 uur in Centre Céramique wordt de cursus gegeven door Flor Aarts, Jan Coumans, Phil Dumoulin, Roger Weijenberg en Roelf Welkenhuizen. Meer informatie is vanaf juni te vinden op www.mestreechtertaol.nl

Hoogbrugstraat 40
6221 CS Maastricht
Telefoon 043-3251949
info@maastrichtnet.nl