Archief Beeldende lezingen over Cuba

Op twee dinsdagavonden (21 en 28 november) geeft Franklin Janssen twee ‘beeldende’ lezingen over Cuba.

Op twee dinsdagavonden (21 en 28 november) geeft Franklin Janssen twee ‘beeldende’ lezingen over Cuba:

1) 21-11 (19.30 uur): “SI, SE PUEDE”, Havana na de orkaan Irma
2) 28-11 (19.30 uur): “EL COMBATE DE LUCHA”, hedendaagse kunst in Cuba

Orkaan Irma
De impact van de orkaan Irma in september jl. kreeg in Nederland vooral aandacht door de grote vernielingen op het eiland Sint Maarten. Minder bekend zijn de gevolgen voor Cuba, waar het noordelijke kustgebied over een breedte van zo’n 700 kilometer zwaar getroffen werd. Eén week na Irma reisde Franklin Janssen naar Havana. De Cubaanse hoofdstad werd nét niet vol getroffen door de orkaan maar kreeg wel een behoorlijke tik mee. Vijftien mensen stierven en vele tientallen raakten gewond.

Cuba is een communistisch land en voor een buitenstaander niet erg toegankelijk. Daarom is het moeilijk een goed beeld te krijgen van hoe het herstel wordt aangepakt. Wel duidelijk is dat de middelen van het land erg beperkt zijn, mede onder invloed van de nog altijd aanwezige economische blokkade. Echter geen orkaan zal krachtig genoeg zijn om het vrolijke temperament van de bevolking te temperen dat, met de meeslepende muziek en dans, altijd blijft bestaan.

Havana is een stad van indrukwekkende schoonheid en ontluistering tegelijk. Een stad waar het nog immer zichtbare verleden en het moeizame heden samen op een hobbelende weg zijn naar een nog onbestemde toekomst. Van deze stad laat Franklin Janssen op 21 november een momentopname zien, een fotografisch verhaal over ‘de schoonheid van een ramp’.

Hedendaagse kunst
Wie in Havana het ‘Palacio de Bellas Artes’ bezoekt zal aangenaam verrast worden door de variatie die dit land kent op het gebied van de moderne kunst. Na de dekolonisatie in de 19e eeuw werd het land een geliefde bestemming van veel Europese en Noord- en Zuid- Amerikaanse kunstenaars. Ook is er een bloeiende Afro-Cubaanse cultuur, voortkomend uit het slavernijverleden. Door dit alles is er een betrekkelijk rijk kunstklimaat ontstaan, niet onderbroken door de revolutie van Fidel Castro c.s. in 1959.Zeker, er verandert wel het nodige. Kunst krijgt vanuit het oogpunt van de communistische ideologie vooral een opvoedende en propagandistische betekenis. Maar ondanks dit wordt de beeldende kunstenaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schrijvers die met censuur te maken krijgen, slechts beperkt restricties opgelegd. Het grootste probleem: waar kan ik mijn werken kwijt?

In de presentatie op 28 november laat Franklin aan de hand van beeldend materiaal werken zien van enkele ‘groten’ uit de Cubaanse moderne kunst in de 20e eeuw. Ook wordt de ‘revolutionaire’ kunst belicht. Het is opvallend hoe welwillend de Cubaanse overheid voor propagandadoeleinden veel gebruik heeft gemaakt van een modernistische beeldtaal, dit in tegenstelling tot het kunstbeleid in voormalige Oost-Europese communistische landen. Ter afsluiting presenteert Franklin Janssen enkele hedendaagse kunstenaars, met wie hij in Havana persoonlijk contact heeft.

Deze lezing biedt een verrassende inkijk naar de kunst van dit in vele opzichten gecompliceerde maar warme land.

Franklin Janssen
Franklin Janssen gaf in de afgelopen jaren cursussen over de moderne Europese kunst in de 20e eeuw in Meerssen, Vaals en Maastricht. Hij is vooral geïnteresseerd in de samenhang van deze kunst in relatie met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Sinds anderhalf jaar verblijft hij afwisselend in de Cubaanse hoofdstad Havana en in Nederland.

Stchting ‘ñayño’
De opbrengst van de lezingen (ook 2 in Meerssen) komt geheel ten goede aan de Stichting i.o. ‘ñayño’. Dit is een ideële Nederlandse stichting die gelden verwerft voor de aankoop van speelgoed en (medische) hulpmiddelen voor kwetsbare kinderen in Cuba.

Lezingen: aanmelden & kosten & locatie
Graag vooraf aanmelden bij Franklin Janssen: janssenfranklin@gmail.com. Kosten € 7,50 per lezing. Locatie: Akerstraat 8, Maastricht (kantoor FNV), op enkele minuten loopafstand van centraal station Maastricht.