Toneelgroep Maastricht presenteert seizoen 2016-2017

Toneelgroep Maastricht viert haar 40-jarige jubileurnjaar in theaterseizoen 2016-2017 met o.a. drie nieuw geschreven muziektheaterproducties in de grote zalen van Nederland en België. De teksten zijn van de hand van huisschrijvers Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems en Frans Pollux. Het gezelschap kiest in zijn voorstellingen voor Limburgse thema's, die ook landelijk tot de verbeelding spreken.

Beau Schneider en Joke Emmers spelen de hoofdrollen in Eyes wide shut, een tekst van Jibbe Willems, geïnspireerd op de gelijknamig film (1999) van Stanley Kubrick en Traumnovelle (1926) van Arthur Schnitzler. In de regie van Servé Hermans speelt de voorstelling zich af tegen de achtergrond van het Limburgse carnavalsfeest. Eyes wide shut is een ijzingwekkende thriller waarin een gewone man koortsachtig op zoek gaat naar zijn diepst verborgen verlangens. De voorstelling gaat in première op zaterdag 27 augustus 2016 tijdens theaterfestival Cultura Nova.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft met Moszkowicz een Shakespeareaans koningsdrama over de opkomst en de zelfverkozen ondergang van een Maastrichtse topadvocaat. Porgy Franssen speelt de titelrol in het stuk dat vrijelijk gebaseerd is op het leven en de carrière van Bram Moszkowicz. De regie is in handen van Michel Sluysmans, Vincent van Warmerdam componeert de muziek. Moszkowicz gaat in première op zondag 5maart 2017 in Theater aan het Vrijthof.

Samen met Rowwen Hèze brengt Toneelgroep Maastricht Pinkpop: de liefde, de muziek, de herinnering. Met nieuwe muziek van Jack Poeis, een nieuwe tekst van Frans Pollux en veel beeldmateriaal uit het rijke Pinkpop-archiefbrengen Toneelgroep Maastricht en Rowwen Hèze een hartverscheurend liefdesverhaal dat gelijk oploopt met de geschiedenis van Pinkpop. In de regie van Servé Hermans wordt Pinkpop een ode aan de liefde en aan het oudste aaneengesloten popfestival ter wereld. De première is op zaterdag 8 april 2017 in De Maaspoort in Venlo.

In de zomer en het najaar van 2016 worden drie voorstellingen hernomen: Waar het vlakke land gaat plooien, een muzikale zoektocht naar de ziel van Limburg, Iets van troost, een tragikomedie van Jibbe Willems, en Shakespeare's Othello. Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan brengt Toneelgroep Maastricht i.s.m. het 25-jarige jubilerende Theater aan het Vrijthof Wit konijn, rood konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour, waarin prominenten uit heden en verleden van het gezelschap het podium zullen betreden. Onder hen o.a. Hadewych Minis, Jan Jaap van der Wal en Hans Trentelman.

De succesvolle samenwerking met philharmonie zuidnederland krijgt in het nieuwe seizoen een vervolg in een concert rondom het 25 jarig verdrag van Maastricht, de

Vastelaovendconcerten 2017 en Spicy Classics.


Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen en het stadsgezelschap van Maastricht en staat onder artistieke leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans. Hermans en Sluysmans verankeren Toneelgroep Maastricht in het Limburgse land en richten van daaruit hun blik op de wereld. Een liefdevolle blik die zich vertaalt in warme en muzikale voorstellingen over mensen met wie we ons kunnen identificeren. Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems en Frans Pollux verbinden zich met ingang van het nieuwe Kunstenplan (2017-2020) als huisschrijvers aan het gezelschap. Hiermee geeft Toneelgroep Maastricht de komende jaren veel ruimte aan nieuwe Nederlandse teksten.


Speeldata producties

Waar het vlakke land gaat plooien - reprise

Een muzikale zoektocht naar de ziel van Limburg

tekst Jibbe Willems, regie Michel Sluysmans

Theater aan Zee, Oostende (B): 03.08 tlm 05.08.2016

Eyes Wide shut - een duister carnaval

Ijzingwekkende thriller over de duistere kracht van de liefde

tekst Jibbe Willems, regie Servé Hermans

Première: za 27.08.2016 tijdens Cultura Nova in Parkstad Theaters Limburg, Heerlen

Tournee Nederland en België: 27.08 tlm 12.11.2016

Iets van troost - reprise

Tragikomedie over een fantast in een fantasieloze wereld

tekst Jibbe Willems, regie Michel Sluysmans

Bordenhal, Maastricht: 14.10 tlm 06.11.2016

Othello - reprise

Een muzikale bewerking van een klassieker van Shakespeare

tekst Jibbe Willems, regie Servé Hermans

Tournee België en Nederland: 14.11 tlm 15.12.2016

Moszkowicz

Koningsdrama over de opkomst en zelfverkozen ondergang van een topadvocaat

tekst Ilja Leonard Pfeijffer, regie Michel Sluysmans

Première: zo 05.03.2017 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht

Tournee Nederland: 02.03 tlm 14.05.2017

Pinkpop - de liefde, de muziek, de herinnering

Een hartverscheurend liefdesverhaal met muziek van Rowwen Hèze

tekst Frans Pollux, muziek Rowwen Hèze, regie Servé Hermans

Première: za 08.04.2017 in Theater de Maaspoort in Venlo

Tournee Nederland 06.04 tlm 24.06.2017

Wit konijn, rood konijn

Solovoorstelling met elke avond een andere acteur

tekst Nassim Soleimanpour

Theater aan het Vrijthof, Maastricht: 03.05 tlm 13.°5.2017

Meer informatie, beeld en interviewaanvragen:

Toneelgroep Maastricht, Afdeling Marketing & Communicatie: Joyce Lenssen: 04335030461

joyce@toneelgroepmaastricht.nl.

Meer informatie en HR-beelden: http://www.toneelgroepmaastricht.nl.lpers-extra

Seizoensbrochure '16- '17: Klik hier voor de digitale seizoensbrochure '16 - '17

Zomervakantie kantoor: 13juli tot en met 2 augustus 2017.