Toneelgroep Maastricht per 1 januari van start met nieuwe artistieke leiders

Leiderschap in handen van duo Servé Hermans en Michel Sluysmans

Programma nieuwe artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht. 

Op 1 januari 2015 treden Servé Hermans en Michel Sluysmans aan als artistieke leiders van Toneelgroep Maastricht. Zij volgen Arie de Mol op die naar Toneelgroep De Appel gaat. 

Sluysmans: ’We willen van Toneelgroep Maastricht een stadsgezelschap maken dat sterk geworteld is in de regio. Bovendien moet het gezelschap een landelijke en -op termijn- internationale uitstraling krijgen. We gaan voorstellingen maken die voort komen uit de grond waarop we lopen, en intensief samenwerken met diverse sterke partners in de stad.’ Hermans: ‘In onze voorstellingen zal er veel ruimte zijn voor livemuziek en jong talent.  Vanaf seizoen 2015-2016 spelen we ook in de rest van het land en in België. De plannen voor het komende theaterseizoen zullen we in het voorjaar presenteren.’

De openingsvoorstelling van het nieuwe Toneelgroep Maastricht (TgM) heet Waar het vlakke land gaat plooien en gaat in maart 2015 in première. Deze muziektheatervoorstelling wordt geschreven door Jibbe Willems en speelt zich af tegen de achtergrond van de mijnsluiting. Samen met de band Het Zuiden gaan de Belgisch-Limburgse Joke Emmers (die toetreedt tot het ensemble van TgM) en de Nederlands-Limburgse Servé Hermans op zoek naar hun roots. Michel Sluysmans tekent voor de regie. Waar het vlakke land gaat plooien speelt dit seizoen exclusief in ons eigen theater de Bordenhal in Maastricht en gaat volgend seizoen op tournee door Nederland en Vlaanderen. 

In juni 2015 regisseert Servé Hermans een grootschalige Othello in het Openluchttheater in Valkenburg. Een gemengde cast van Belgische en Nederlandse acteurs spelen én zingen deze Shakespeare-klassieker over het lot van de buitenstaander. De titelrol wordt gespeeld door acteur en operazanger Stefaan Degand.  De voorstelling wordt een cross-over tussen toneel en klassieke muziek, onder leiding van de Duitser Bendix Dethleffsen (muzikaal leider van de vermaarde Zwitserse opera-regisseur Christoph Marthaler). Verder met Koen de Sutter als Jago, de jonge Limburgse  actrice Julia Akkermans als Desdemona en het ensemble van Toneelgroep Maastricht.

 

Vlak daarvoor brengt Toneelgroep Maastricht in co-productie met de Maastrichtse Jeugdtheaterschool Partoet een ‘spiegelvoorstelling’ van Othello.  Regisseur Els Roobroeck maakt met een grote groep jongeren een eigen bewerking van Shakespeares meesterwerk.    

Op 17 december 2014 laat het nieuwe TgM voor het eerst van zich horen met het programma Geen mijnsluiting zonder..., een muzikale en theatrale reconstructie van de mijnsluiting. Het programma, opgevoerd in Theater Heerlen, geldt als officiële opening van het Jaar van de mijnen.  Op 17 december is het precies 49 jaar geleden dat in hetzelfde theater Joop den Uyl de mijnsluiting aankondigde.  Acteur Jaap Spijkers zal, letterlijk vanaf dezelfde plek, nog één keer de speech voordragen die Den Uyl 49 jaar geleden uitsprak. Toneelgroep Maastricht werkt hierin samen met Theater Heerlen, L1 en Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad. Met medewerking van o.a. het Genker mijnwerkerskoor en acteurs van Toneelgroep Maastricht. De regie is in handen van Servé Hermans. 

 Onder de naam TgM-Lab nodigt Toneelgroep Maastricht de komende jaren interessante, net afgestudeerde acteurs/theatermakers uit om een voorstelling te maken in de Bordenhal. In januari 2015 bijten Stijn Vervoort en Eva Heijnen het spits af, onder begeleiding van acteur/regisseur Koen de Sutter.

Op dit moment werken Hermans en Sluysmans samen aan de muziektheatervoorstelling Judee Sill -een co-productie met Toneelgroep Maastricht over  één van de wonderlijkste muzikale talenten uit het Amerika van de jaren ‘70. De voorstelling is vanaf 19 september a.s. te zien in theaters in het hele land en o.a. op 29, 30 en 31 oktober in de Bordenhal in Maastricht. 

Vertrekkend artistiek leider Arie de Mol maakt dit seizoen nog twee reisvoorstellingen bij Toneelgroep Maastricht. In oktober gaat zijn grote zaal-regie van De broers Karamazov in première en in maart gaat How to play Francesca Woodman op tournee langs de Nederlandse theaters.  

Plein 1992 15
6221 JP Maastricht
Telefoon 043-3503040
post@toneelgroepmaastricht.nl