Programmeringssubsidie voor Parkstad Limburg Theaters

Het Fonds Podiumkunsten heeft Parkstad Limburg Theaters voor 2016 en 2017 gehonoreerd met een programmeringssubsidie van in totaal 100.000 euro. Het theater is de enige culturele instelling in Limburg die een subsidie heeft ontvangen. Binnen de categorie grote theaterzalen plaatsen verder alleen de theaters in Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zich vanwege hun artistieke profilering in deze hoogste categorie.

De artistieke positie van Parkstad Limburg Theaters wordt door de commissie als zeer goed beoordeeld. De manier waarop de organisatie de specifieke sociologische en historische context als leidraad neemt voor het maken van programmakeuzes vindt de commissie passend bij een culturele instelling met een regionale functie. Het Fonds Podiumkunsten laat weten dat er bij Parkstad Limburg Theaters naast een meer mainstream en laagdrempelig aanbod ook voortdurend mogelijkheden worden verkend om ook het minder toegankelijke en kwetsbare aanbod een podium te bieden. Dit zag het Fonds vertaald in de concrete programmering van het theater- en muziekaanbod. Tevens de publieksfunctie van Parkstad Limburg Theaters als zeer goed beoordeeld. Volgens de commissie is er sprake van een duidelijke publieksvisie die goed aansluit op de artistieke positie van het theater.

Volgens het Fonds Podiumkunsten heeft de regeling programmeringssubsidies als doel om de aansluiting tussen vraag en aanbod in de podiumkunsten te verbeteren. Het Fonds ziet de programmeringssubsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen als een bijdrage voor de presentatie van een kwalitatief hoogwaardig aanbod van voorstellingen of concerten, voor een passend publiek. ’De kunst van het programmeren’ staat hierbij centraal.

 

Parkstad Limburg Theaters is uiteraard zeer verheugd met deze toekenning. “Door deze toekenning kunnen we exceptionele en excellente kunstenaars en producties naar Zuid-Limburg blijven halen en artistiek talent ruim baan bieden” aldus directeur Bas Schoonderwoerd. De VlakkeVloerserie, de serie TopKlassiek, de bijzondere dans- en toneelprogrammering en vooraanstaande pop ontwikkelingen krijgen daarmee extra kansen in Limburg.